АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Социалистите срещу преименуването на Градската градина на „Иван Вазов“

Общинските съветници от БСП излязоха с декларация до градската управа и обществеността, с която се обявяват срещу преименуването на Дондуковата градина в парк „Иван Вазов“.

В позицията се казва, че „Патриархът на българската литература, изпълва с признателност всяко българско сърце“, но „не по-малка е признателността на българския народ и към доблестните войни и офицери, спомогнали за възкръсването на Третата българска държава“.

Червените съветници изказват благодарности на общината за възвръщането на блясъка на първия градски парк, но заявяват, че преименуването му не е необходимо никому.

Самата градина носи името на своя главен вдъхновител, разпоредител създаването ѝ – временно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз ген. Дондуков-Корсаков“, подчертават от групата на БСП в местния парламент.

Припомняме, че кметът на район Централен Георги Стаменов обаче твърди, че никъде в държавния архив не е открита документална следа от официалното именуване на парка на Дондукова градина.

„Дондуковата градина е не само парк в сърцето на града, тя е физически израз и за поколенческа благодарност! Не случайно там са и паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост, до площад „Цар Калоян“ и Паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи“, подчертават общински съветници от  ППГОС от „БСП за България“.

Те декларират, че ще настояват и занапред Градската градина на Пловдив да се именува „Дондукова“ – на нейния вдъхновител, съгласно народната памет. Без да заменяме или противопоставяме отделни исторически личности нека запазим емблематичният родолюбив пловдивски дух на признателност, толерантност и отдадем почит всекиму, спомогнал за изграждането на държавността и на духа български!„, заявяват съветниците.

Социалистите смятат, че откриването на парка през уикенда не трябва „да се използва за изместване на фокуса от важните въпроси пред обществото и не е необходимо той да се „украсява“ допълнително с никому необходими преименувания“.  

“ Нека конюнктурно не режем части, а да пазим нашата богата история“, призовават от БСП.

Припомняме, че преди два дни от Възраждане също излязоха с позиция, че са срещу преименуването на Градската градина на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

    1. Разбирам сарказъма ти, но в случая е неподходящ. Дондуков_Корсаков, Игнатиев и ред други са доказани българофоби, за тях сме били материала, необходим за достигане на заветната цел на пРоссия още от времето на Иван ГрЯзни – Босфора и Дарданелите.
      По тази причина е добро предложението за преименуване на градината като Вазова градина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина