Собственикът на „Акваленд” купи остров Адата

Актуално Зелен град Изпод тепето Новини

Все още нямам инвестиционни намерения, обясни бизнесменът Ангел Куков

Новият Общ устройствен план определя острова като зона за спорт и атракции с 80 процента озеленяване

Остров Адата,част от екологичната мрежа на НАТУРА 2000 и основна част от апликацията, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата, бе продаден от наследниците на Константин Хаджикалчев. Реституиралите парчето земя в коритото на река Марица през 1999г. родственици на Хаджикалчев стигнаха до сделка за имота, след дългогодишни съдебна схватка с общината за собствеността на природната забележителност.

Купувач е известният пловдивски бизнесмен Ангел Куков, собственик на Акваленд. Той вече е собственик на около 85 декара от Адата, при обща площ на острова от близо 90 декара. Другата част е общинска собственост.

Сделката за острова е вървяла паралелно с работата по Общия устройствен план. Новият ОУП, който съвсем скоро трябва да бъде приет, определя Адата като Зона за спорт и атракции с 80 процента озеленяване и 20 % ниско строителство.

” Засега няма нищо планирано там. Нямам инвестиционни намерения за острова”, обясни пред Под тепето Ангел Куков. Той подчерта, че преговорите му с продавачите на Адата са се проточили доста дълго. Той уточни, че е наясно с режимите и особения статут на острова и ще се съобрази с тях, каквото и да прави в бъдеще, като не пожела да навлезе в параметрите по самата сделка.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Собственикът на „Акваленд” купи остров Адата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.