АктуалноКултураНовини

Смяна на караула в Историческия музей

След 27 години доц. Стефан Шивачев предаде щафетата на Стоян Иванов

След 27 години като директор на пловдивския исторически музей доц. Стефан Шивачев днес предаде щафетата на наследника си – бившия ръководител на музея в Клисура Стоян Иванов.

На церемония в културната институция 75-годишният Шивачев емоционално си каза „Чао“ с екипа, но не и „Сбогом“.

„Човек и добре да живее, стига до този момент. След всичките тези години си тръгвам удовлетворен, защото успях да реализирам пълната си концепция от 1993 година. Успях да реализирам моята си идея той да е отворен за публиката, да съществува заради негово величество Посетителя.

Музеят трябва да съществува за обществото като институция. Благодаря на колегите си. Всичко, което сме направили през тези години е благодарение на целия екип, който вложи душа и сърце за развитието на целия музей“, каза доц. Шивачев пред събралите се в голямата зала на институцията 50-ина души, сред които кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове, ръководители на други културни институции и общественици.

Бившият вече директор на Историческия музей припомни, че е работил с 8 пловдивски кметове като ръководител. С всеки от тях е останал приятел

„Днес приключва моят професионален път като ръководител на този музей. От тук нататък съм историк-изследовател Стефан Шивачев“, заяви доцентът и пожела успех на наследника си, като му препоръча да бъде на първо място добър човек, сетне добър директор и, разбира се, добър историк.

Кметът Здравко Димитров връчи плакетът на Община Пловдив на дългогодишния директор на музея и подчерта, че той ще продължи да бъде живата памет на града. „За мен бе удоволствие да работим заедно и да намираме изход от всяка ситуация. Винаги е имало какво да науча от г-н Шивачев и винаги съм се допитвал до него“, каза градоначалникът.

Новият директор заяви, че познава доц. Шивачев от повече от 27 години и го нарече „Приятелю“.

„Ти ми даваше книги, за да довърша образованието си в Пловдив. Помогна и на много като мен. Разбирам какво е в момента на душата ти, защото преди няколко дни се разделих с екипа си в Клисура. Всичко, което си направил ще бъде продължено и надградено. Аз на първо място съм човек и не обичам да се правя на директор“, каза Стоян Иванов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина