Сменяме Альоша с паметника на Съединението

Актуално Гласове Живот Култура

Зашеметяващата гледка от върха на Бунарджика е дело на пловдивски творец

Мине се не мине време и темата за премахването на Альоша изплува в обществения живот на Пловдив. Въпросът винаги е Хамлетов. Гранитният незнаен войн е бутан, взривяван и преобразяван на бутилка кока-кола в главите на хиляди хора под това тепе…, но той си стои и още не е намерен нито идеен, нито  технически процес, който безопасно да го махне от там, ако един ден международните спогодби и местните власти разрешат.

Оказа се, че съществува един красив проект, дело на LYON VISUALS. 

Творческото студио за визуализации предлага креативна идея, насочена към всички, които не искат повече да гледат Альоша на централното тепето над града.

Нямаше ли да е хубаво? – пита авторът на фотомонтажа.

Той споделя, че е имал тази идея от доста време и най-после е стигнал „до някакъв вид реализация“.

Съвсем естествено под поста му има коментари от „Осана! до „Разпни го!“:

Pervazov Alexandar: Вдъхновяващо… Да живее България

Небезразличен Гражданинъ: Браво! Идеята е чудесна!

Vasil Bozhkov: Аз пък искам да си остане Альоша тия проекти си ги правете в двора.

Margarita Spasova: Успех на откачалката, която ще успее да свали паметника на Съветския войн, без да пострадат огромно количество сгради наоколо.

Сменете си мирозрението вместо да рушите.

Обяснете си, как възторгът от една победа е станала символ на робство , което не би трябва да бъде допускано над народа български и как царят завоевател ни е свалил потурите …И в крайна сметка… в западните страни никой не си унищожава паметниците , а българите отново следват варварството на тези, против които все роптаят, а не познават роднините си през поколение назад, дето им светят досиетата на доносници и червените книжки ги размахвах във всеки изгоден случай …

И добре е също да погледнете още един мъничък факт … всяко българско семейство има дом и … село … В колко страни го има ? Пустеят ! Ами тя недвижимостта е огледало на собствениците си , не на паметника от камък или на завоевателя.“ 

Емил Родов: Аз пък искам да се възстанови ресторант Голям Бунарджик и заведението на върха,както и липсващите паметни плочи на астронавтите заедно с дръвчетата.

Вие как мислите? Дали щеше да е готино да виждаме този символ на съединение, надежда и оптимизъм?

Това пита авторът на проекта.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Сменяме Альоша с паметника на Съединението

 1. Идеята е чудесна, може и нов паметник на Съединението, с което трябва да се гордее Пловдив, а не с натрапени монументи на чужда армия. На Альоша му е време да ходи в музея, а пенсионерите и селяндурите, дето си го харесват, да си го вземат в техните дворове, вместо да излагат на показ циментираните си мозъци.

 2. Изглежда по-красиво със сигурност… но не смятам че ще се реализира, нито че е крайно наложително. По-добре да се освежи Монументът на братската могила и да се възстанови Розариума.

 3. Мислим, че фигурата на Величко Минеков наподобява патица, чиято шия се превръща в жена наподобяваща манекените от витрините на магазините. Идеята с крилата е изкопирана от паметника на Силезийските тъкачи в Полша и омаскарена. И това нещо да щръкне над целия град? Дане се разпростираме върху визуализацията – модернистка пластика върху сталинистки постамент.

  1. Паметникът навремето беше известен като ПАТКАТА, а това, че идеята е открадната отдавна не е тайна. Напълно съгласен.

   1. Идеята никак не мяза на КРЕАТИВНА още по-малко пък на творческа а е сякаш избичена в културната фабрика на СелСъвета „Пловдив’2222“ по програма „наследство“ от могъщите интелекти на синекурна заплата.

    „Пловдив За ЕДНО“!

    ZUSAMMEN

    (Together стана мръсна дума след БрЕКСИТа = имаме си европейски езици!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.