АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градКултураМненияНовини

Пак тръгна петиция за демонтиране на Альоша

Група интелектуалци възроди подписка от преди 3 години с официално писмо към управляващите за премахване на паметника от върха на Бунарджика

В нея монументът е наречен: грозен, антикултурен, злотворен комунистически фетиш, нетърпима гавра с националното достойнство, всекидневна обида и други

В платформата за онлайн подписки е публикувана петиция, озаглавена “За демонтиране на паметника на окупатора „Альоша“ от хълма Бунарджик!”

Тя е създадена в сайта от Ангел Грънчаров – един от първоначалните инициатори на петицията, която е създадена през 2019-а година, затова сред списъка на авторите ѝ фигурират имената на двама покойници.

Групата интелектуалци, политици и граждани е написала обръщение до: председателя на НС, президента, премиера, областния управител и кмета на Пловдив, с копия до ръководителите на  Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия.

Вижте пълния текст на писмото, актуализиран на 27 февруари т.г. 

Уважаеми господа,

Град Пловдив е най-старият жив град в Европа, неговата история е повече от 8 000 години. През 2019 г. Пловдив беше европейска столица на културата. В тази връзка искаме да заявим следното:

Над нашия велик град с хилядолетна история се извисява един паметник, който символизира най-унизителната страница от българската история: окупирането на България от Сталиновата Червена армия и посичането, ликвидирането за десетилетия на българската свобода. Паметникът „Альоша“ е нетърпима гавра с националното достойнство на българите. Този паметник е злотворен комунистически фетиш, разделящ за вечни времена нацията ни, той също така е маркер, обозначаващ завоевателните аспирации на руския империализъм спрямо България. Паметникът „Альоша“ е грозен антикултурен, чисто идеологически и пропаганден артефакт на комунистическото варварство, който няма място в град като Пловдив, град с толкова славна, бляскава и хилядолетна културна традиция. Паметникът „Альоша“ е всекидневна обида за тъй културните и толерантни граждани на Пловдив. Нетърпимата културна, историческа, нравствена, психологическа аномалия около паметника „Альоша“ е крайно време да бъде премахната.

Нашата идея и инициатива е проста, лесна и дори твърде икономична за осъществяване: паметникът „Альоша“ би могъл да бъде използван като материал, от който (чрез подобаващото префасониране и преобразяване) художниците-скулптури биха могли да изваят статуята на Апостола на българската свобода Васил Левски. Смятаме, че ако над върха Бунарджик в Пловдив изобщо трябва да има някаква статуя, то това може да бъде само и единствено статуята на най-великия българин – Васил Левски. Длъжни сме да отбележим убеждението си, че едва ли се налага да обосноваваме такова едно безспорно предложение, всеки българин, ако послуша сърцето си (което никога не греши!) ще признае, че само Левски може да стои там, на най-високото, над целия град. Само той заслужава такава голяма чест, никой друг. Няма никаква нужда повече да обясняваме и обосноваваме предложение, чиято естествена рационалност е толкова лесно установима. Альоша и Левски, разбира се, са несравними в културно, историческо и духовно отношение величини. Срамота е, че Альоша се извисява там, над целия град, а Апостолът на българската свобода има незабележимо отникъде малко бюстче там, долу, под ботушите на окупатора! Който разбира, разбира, само тотално бездушните няма да разберат: тази убийствена гавра трябва да бъде премахната час по-скоро!

Надяваме се, уважаеми дами и господа управници на Европа и България, че ще направите нужното в пределите на своите пълномощия щото да спомогнете този въпрос да бъде решен по единствено справедливия и разумен начин, а именно според предписаното в горното тъй просто и ясно предложение, притежаващо достойнствата и съвършенството на всяка истина. Националната чест на България и българите не е нещо, което може да бъде безкрайно пренебрегвано и тъпкано. Свободолюбивият дух на Европа и България изискват това.

Г-н Областен управител,

Господин Кмете,

Настояваме в най-скоро време да предприемете всички необходими мерки по осъществяването на предложената промяна или пък, още по-добре, по премахването на паметника Альоша от хълма Бунарджик, т.е. по изпълнението на съответното решение на Общинския съвет за демонтирането на паметника на окупатора Альоша.

27 февруари 2022 г., Пловдив

С най-добро чувство подписваме ние, инициаторите на тази петиция:

 1. Христо Марков
 2. Николай Димов
 3. Ангел Грънчаров
 4. Владимир Петков-Трашов
 5. Димитър Атанасов – Кабули
 6. Неделин Бояджиев
 7. Иво Инджев
 8. Мария Василева
 9. Райчо Радев
 10. Весела Христозова
 11. Георги Стоянов
 12. Йордан Тошев
 13. Тодор Даскалов
 14. Здравка Рубин
 15. Томи Томев
 16. Любен Воденичаров”

От създаването на петицията на 2 април 2019 до днес – 7 март 2022 има над 450 подписа.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

15 коментари

 1. Ейй американски подлоги чупете си нещастните паметници в америка боклуции утрепани.Ако не беше Русия сега щяхме да говорим на турски.ВЪН НАТО И ЕВРОБАРДАКА ОТ НАЩА ПОЛИТИКА ВЪН УТРЕПКИ ДОЛНИ!!!

 2. Много ви е лесно да нареждате преподреждане на историята с пари на данъкоплатците!
  Щом искате да поръчате музиката платете сметката!
  Вие от списъка внесете сумата за това ви предложение в община Пловдив и тогава направете предложение.

 3. като видях какво си написал ми стана ясно, че си тъп, фашизиран, нацистки ЦЪРВУЛ..

 4. Да преименуваме и името на България на Северна България може НАТО и ЕС да ни дадат някой лев.Важното в този живот не са паметниците и историята а да си ИБРИКЧИЯ

  1. Киро Петкоффф!
   Като гледам ти си ибрикчия на Русия,ако знаеш какво е ибрикчиа!

   1. като видях какво си написал ми стана ясно, че си тъп, фашизиран, нацистки ЦЪРВУЛ..

  2. Ибрикчийство е да поставиш Левски в краката на съветския завоевател.отивай си при путин

 5. Путин да идва да си взима альошката,на Пловдив не му трябва този позорен паметник.Паметникът на ВЕЛИКИЯТ Васил Левски все още ли трябва да стои в краката на съветския войник с шмайзера?До кога ще е така?Пловдивчани,вразумете се ,свестен се.Путин подпалва нова световна война.Днес е Украйна утре е България

  1. На всяко Тепе = ИДиОЛОГИЯ – ето такъв е духът на Града!

   Както световноизвестната „альоша“ увенчава Бунардж… пардон май има и културничко заглавие, ама кой да им ги помни изг7зиците; както налудният мутро’полит’ик си гради нотариално имотче на Джамбаз Тепе за всеобщото благо на липсващото коренно население/паство; така и на Джендем Тепе над (приватизирания) пенис-корт трябва да спретнем бронзова статуя върху беломраморен постамент на РежимаБоБо/БоБоДВЕ/БоБоТРИ благодарение на когото сме на тоа хал.

   Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина