Служител на МВР е сред задържаните за изработването и разпространението на неистински документи

Актуално Градът Криминале Новини Под ножа Темида

Служител на сектор Миграция към пловдивската полиция е сред задържаните за изработването и разпространението на неистински официални български документи за самоличност, предназначени предимно за чужди граждани. Това съобщиха на съвместен брифинг преди минути от прокуратурата, полицията и отдел Вътрешна сигурност.

Арестувани са общо петима души, които вече са с повдигнати обвинения за изготвяне и пласиране на неистински документи за самоличност, както и карти за продължително пребиваване на чужденци в България. Ролята на служителя на МВР в схемата е да подсигурява номера на валидни документи за самоличност, така че при евентуална проверка номерът, фигурирайки в неистинския документ, да не буди съмнения. Другите задържани са на възраст между 44 и 60 години, от Пловдив, Карлово, Ихтиман и Самоков. Те са с криминални прояви, касаещи измами и отново изготвянето на фалшиви документи, но в един по-заден период от време.

„ Изключително успешна реализация по досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура, съвместно с Икономическа полиция и дирекция Вътрешна сигурност. За три дни, от 15 януари до днес, в хода на това разследване, бяха претърсени около 15 адреса. Те са на територията Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Бяха иззети множество лични карти, документи, заготовки за изготвянето им. На единия от адресите са открити знаци, наподобяващи официални такива на прокуратура, МВР, ГД БОП и др. институции. Установяваме къде са използвани те”, каза пред журналисти районният прокурор Чавдар Грошев.

„ Установихме, че задържаните подпомагат изготвянето на лични карти за чужденци, след което ги предоставят срещу определено заплащане, като сумите, които са получавали, са около 15 хиляди лева, даже и евро. Задържаният служител на отдел Миграция е подпомагал лицата чрез информация да се снабдяват с тези документи.  Чужденците, за които са били предназначени, са основно от Турция, Албания, също и Тунис. Чрез тези лични карти те са могли свободно да пребивават в държави членки на Европейския съюз”, допълни Грошев.

Директорът на Вътрешна сигурност Стефчо Банков обясни, че служителят на сектор Миграция към МВР Пловдив е бил наблюдаван от дълго време.

„Днешната операция е резултат на това наблюдение на дирекцията. Полицейският служител се е възползвал от служебното си положение и е набавял идентификационни данни на вече истински лични карти на лица, които са намирали желаещи чужденци да получат неистински документи. За служителя имаше оперативна информация, че в дома си държи документи на такива чужденци, и пари, което се потвърди”, каза Банков.

Той уточни, че полицейският служител е с дългогодишен стаж в системата на Миграция, на изпълнителска длъжност.

„ Действително е била стройно организирана схемата. Документите, които намерихме за постоянно пребиваване на чужди граждани, са такива с изключително високо качество и много успешно с тях е можело да са пътува из целия ЕС без да бъде установено от съответните органи, че се касае за неистински официални документи за самоличност. Продължаваме да извършваме процесуално-следствени действия. Отделно бяха открити и оръжия, за които предстоят съответните експертизи, за да се установи дали за законно притежавани”, казаха на свой ред наблюдаващите прокурори  Светослава Пенчева и Стоян Павлов.

Те обясниха, все още няма събрани доказателства за профила на чужденците, които са плащали за фалшивите документи и дали те са криминално проявени. В рамките на разследването от документите са се възползвали турчин и гражданин на Тунис, които се опитали да напуснат страната през КПП Дунав мост 2 и са били задържани от граничните власти там.

„ Освен 15-те адреса, бяха проверени седем автомобила. Намерени бяха неистински лични карти, карти за продължително пребиваване в страната, дипломи, както и удостоверение за придобиване на квалификация”, включи се в брифинга и директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Не е ясно на този етап от разследването колко документа са издали задържаните. В момента се правят анализи. Знае се със сигурност, че схемата е действала от началото на 2020г. На един от адресите е намерена машина за изготвяне на неистински български документи, както и хартии и заготовки.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.