Слави Георгиев: Нито един съветник няма информация какъв е масивът от общинска собственост

Актуално Градът Новини Под ножа

Липсата на публичен регистър и Стратегия за управление на общинските имоти е големият проблем, който води до непрозрачност

В началото на мандата си кмета Здравко Димитров, излъга целия общински съвет, като заяви, че по време на мандата му, няма да бъде продаден нито един имот. 2 години по-късно лично той е вносител на множество предложения за продажба

Слави Георгиев, независим общински съветник

Липсата на правила в общинското самоуправление, води до непрозрачност, съмнения за защита на частни интереси и ощетяване на общинския бюджет. Както на миналото заседание на Общински съвет Пловдив, така и на днешната сесия, дневния ред е засипан с множество предложение за т.н. разпоредителни сделки или иначе казано, продажба на общинско имущество. Този път, за разпродажба са предложени терени на ул. „Баучер“, 273 кв.м.; бул. „Никола Вапцаров“, 401 кв.м.; ул. „Ген. Данаил Николаев“, 164 кв.м.; ул. „Порто Лагос“, 111 кв.м.; ул.“Карловска“ 45, 281 кв.м.; ул. „Кричим“ 6, 236 кв.м.; ликвидиране на съсобственост на ул. „Стоян Чомаков“ 14, 5/12 от имот 737 кв.м., както и Актуализация на Годишната програма за разпореждане с общинско имущество, с общо 5 имота на ул. „Варна“ и ул. „Лев Толстой“ с обща квадратура от 1828 кв.м.

Всичко би било в реда на нещата, ако общинските съветници знаеха какво гласуват. Но това никога няма да се случи, до момента в който отсъства Публичен регистър на общинските имоти и Стратегия за управление на общинските имоти. Нито един общински съветник или пловдивската общественост нямат информация какъв е масива от общинска собственост, нито някога е поставян на дебат какво ще се случва с тези имоти и в каква поредност би се извършило разпореждане с тях, така че да е защитен обществения интерес. Поради тези причини „играта“ се води на парче и не в полза на обществения интерес, а от частните инвеститори, които изискват да закупят определен терен от общината, а обикновено съответнтия кмет и зам.-кмет, действат като адвокати на частните инвеститори, грубо нарушавайки обществения итерес.

В началото на мандата си кмета Здравко Димитров, излъга целия общински съвет, като заяви, че по време на мандата му, няма да бъде продаден нито един имот. По-малко от 2 г., по-късно, става ясно, че лично той, а не ресорния зам.-кмет е вносител на множество предложения за продажба.

Частната инициатива не може и не трябва да бъде спирана, но това може да се случи, само след изготвянето на Публичен Регистър на общинските имоти и Стратегия за управление на общинските имоти. Поради тази причина, ще следвам дългогодишната си практика, да не подкрепям продажбата на общински имоти и винаги да предлагам по-висока продажна цена, в случай че мнозинството реши да одобри продажбата им.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.