Слави Георгиев: Да кажем „Да“ на създаване на трамваен транспорт в Пловдив

Актуално Гласове Градът Зелен град Избори 2021 Новини

Общинският съветник ще предложи в бюджет 2022 да се заложат 100 000лв. за извършване на предпроектно проучване за създаване на трамваен транспорт в града и създаването на бизнес план

Снимки от официална страница на Шкода

„Да кажем „Да“ на създаване на трамваен транспорт в Пловдив”, призова в личния си фейсбук профил независимият общински съветник Слави Георгиев. От дълго време той лансира тезата, че именно трамвайният транспорт може да реши проблемите с трафика в Пловдив. Той за пореден път отваря темата, особено след като така наречения пловдивски S-bahn отново се завъртя в общественото пространство. Георгиев в детайл се спира на това защо идеята за S-bahn няма да реши проблема с трафика и какви са предимствата на трамвая в градска среда. Съветникът ще предложи в бюджет 2022 да се заложат 100 000лв. за извършване на предпроектно проучване за създаване на трамваен транспорт в града и създаването на бизнес план, с който да се търси финансиране от държавата и европейски средства.

Ето целият коментар на Слави Георгиев:

Как град Пловдив рискува завинаги да остане в миналия век. Борбата с трафика и мръсния въздух във високо урбанизирана територия, каквато е територията на община Пловдив (в регулация са 55 от 110кв.км.), изисква смели решения и взаимстване на опит. Не е нужно да откриваме топлата вода, за да погледнем как в развитите европейски градове, се справят с вечните задръствания.

През изминалата седмица се появи информация, че Пловдив ще се сдобие с S-bahn или т.н. извънградска железница, чрез финансиране по Плана за възстановяване и развитие (безвъзмездни европейски средства за справяне на икономиките с последствията от ковид-кризата). Всъщност, по този план БДЖ ще се сдобие с няколко модерни влака, няколко от които ще се дислоцират да обслужват гара Пловдив и съседни кратки дестинации, които отдавна съществуват и са в експлоатация, но не са допринесли за облекчаване на трафика в Пловдив по никакъв начин.

В бодрия хор се включва и община Пловдив и настоящия й кмет Здравко Димитров. Цитират се промените в ОУП (Общ устройствен план) на Пловдив и ПИРО (План за интегрирано развитие на община Пловдив), според които основно средство за борба с трафика е създаването на S-bahn.

На първо място, е необходимо да се отбележи, че администрацията на Здравко Димитров е в огромна забава и Пловдив няма приети нито промени в ОУП, нито ПИРО. Те вече са с едногодишна забава и това категорично спира стратегическото развитие на Пловдив. Нещо повече, липсата на ПИРО, лишава от възможност Пловдив да участва със собствени проекти по Плана за възстановяване и развитие на ЕС.

Но нека се върнем на същината. Какви промени ще настъпят за трафика в Пловдив, чрез евентуално, хипотетично създаване на S-bahn? Практически никакви. Това съоръжение се базира изцяло на съществуващите ж.п. линии, които заобикалят Пловдив, но са далеч от жилищните квартали и по никакъв не обхващат автомобилните потоци от и до жилищните квартали/ индустриалните зони/ болници/ училища/ университети и други обекти, генериращи автомобилни потоци. Още по-лошо, за развръзки на S-bahn, се предвижда…автобусен транспорт. Същият този автобусен транспорт, който в Пловдив е частен, нередовен, с лошо обслужване от страна на шофьори и кондуктори, но най-вече транспорт, за който кметът Здравко Димитров предвижда изравнителната субсидия за 2022г. да достигне 10млн.лв. (при наличие на прокурорска проверка за извършване на недоказани разходи). Най-общо казано, изграждането на S-bahn, в настоящия му вариант е изключително изгоден за управата на Пловдив. Първо, тя няма никаква проектна готовност, обследвания или анализи за справяне с трафика в Пловдив. Второ, евентуално изграждане на S-bahn, ще легне изцяло на плещите на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура), без да се отчита, че НКЖИ прави нещата както й са удобни на нея, а не на град Пловдив (пресните примери с пробива под Централна гара, скорошното бутане на Бетонния мост и дългогодишния отказ определени линии да бъдат преместени като начална спирка от Централна гара на Филипово или поне подмяната на морално и физически остарелите бариери на бул. „Пещерско шосе“). Това разбира се е идеалният вариант за община Пловдив да се разтовари от отговорност, отчитайки че експертния й потенциал се заключва в напълно проваления Транспортен проект (60млн.лв., от които се очакваше да се създаде т.н. зелени вълни на светофарите и да се въведе електронно таксуване в автобусите) или просто подмяна на павета с асфалт.

трамваен транспортКакво трябваше да се случи до момента? Община Пловдив трябваше да е разработила вариант за изграждане на трамвайни линии. Това трябваше да е залегнало и в готвените промени в ОУП и в ПИРО на Пловдив. Видно обаче подготвените промени в ОУП и ПИРО не са нищо повече от продължение на морално остарелите проекти за развитие на Пловдив, изготвени в 60-те г. на миналия век и отдавна отхвърлени като средства за управление на трафика и от науката и от практиката в европейските градове.

Пловдив се нуждае от изграждане на минимум 5 трамвайни линии, които да обхващат територията вътре в град Пловдив и да дават бърз и удобен достъп от гъстонаселените жилищни квартали, до индустриалните зони на булевардите Кукленско шосе, Карловско шосе, Голямоконарско шосе и др. , и които един S-bahn не обхваща като комуникация по никакъв начин. Предимствата на трамвайния транспорт са безспорно оценени, като бързина (трамваите се движат по собствени трасета и не чакат като автобусите наравно с автомобилите в задръстванията); бързо спиране и бързо тръгване; екологично чисти; превръщат се в туристическа атракция; притежават повече седящи места от автобусите.

Но най-важните предимства на трамвая са 2. Първо, изследванията сочат, че трамваят в пъти повече сваля пътници от автомобила, отколкото го прави автобусният транспорт. Второ, отнема пространства от автомобилите! Трамвайните линии в Европа се развиват както в градчета по-малки от Пловдив, като Нанси и Инсбрук (там трамваят достига до съседни села, с денивелацията на хижа Здравец), но и в мегаполиси като Истанбул и Амстердам. И това се случва, за сметка на автомобилите, каквато всъщност е целта на занятието.

Но Пловдив е на път, завинаги да остане в миналия век. Не само поради липса на ОУП и ПИРО, но и поради липсата на визия на градското си ръководство, което осланяйки се на своя манталитет и разбирания, не изготви нито един проект, с който Пловдив да кандидатства по европейския план за развитие. Необходимо ли е да припомняме, че дори най-желаният проект от Здравко Димитров-пробивът до Водната палата, се извършва без проект, на инжинеринг!!!

В тази връзка, с надежда, че Пловдив все пак може да хване последния влак за модернизация, ще предложа в бюджет 2022 на община Пловдив да се заложат 100 000лв., за извършване на предпроектно проучване за създаване на трамваен транспорт в Пловдив и създаването на бизнес план, с който да се търси финансиране от държавата и европейски средства.

Необходим е дебат, дебат за бъдещето ни като град.

Пловдив има нужда, да влезе в 21 век!

 

 

Споделете ни във:

12 thoughts on “Слави Георгиев: Да кажем „Да“ на създаване на трамваен транспорт в Пловдив

 1. Ей, да бе, на картинките (дето не са от 22 век за разлика от „адикватнио съселянин“!) се забелязват едни катедрали, майни, бая фнушителни и даже привликателни, че и замъци виждаме – дали не можемЕ и на тях да кажемЕ за създаване гръмко . . . „ДА“

  Да бе, да!

 2. Вземете за пример Чехия. Живял съм там 15 години транспорта им е перфектен през 3-5 мн. Като се прибрах в България Пловдив и реших да си потърся работа , наложи и се да ходя до промишлената зона с такси 7 лв в едната посока това е ненормално.

  1. В Румелията СелСъветът не само нехае за задължителиня градски транспорт, ами дори полага усилия за затриване и съсипия – за да уйдиса на едни престъпни ортаци частници. „ЕПЗЕХ“= Едни Пари…

   След 15 годинки като си се прибрал дали не си забелязал липсата на солиден цивилизован градски ПАВАЖ какъвто сме имали даже отпреди комунистическо? Асфалтаджийската . автобусаджийската и велосипедаджийската мафия като размажат евтинката машинна чернилка по за три сезона (без сняг, без сол!) и по Хисар Капия и ТриХълмието – тогава ще съжалиш че си отпътувал от чешките паважи.

   (Които са …сиенитни, вероятно, от Марково Тепе)

 3. Вземете за пример Чехия. Живял съм там 15 години транспорта им е перфектен през 3-5 мн. Като се прибрах в България Пловдив и реших да си потърся работа , наложи и се да ходя до промишлената зона с такси 7 лв в едната посока това е ненормално.

 4. Кой какво си пишка у личната страничка си е негова работа у Свободна България.

  Докога ще прекопирвате ЛИЧНИ страници на тоя-оня вместо на оня-тоя?

  По бакшиша ли го подбирате да му сте високоговорител?

 5. Тролейбусите са много тромав и бавен транспорт, който по никакъв начин не е алтернатива на трамвайния. Няма нужда да коментирате, без да сте наясно със ситуацията. И защо намесвате метро, какво общо има то с трамваите.
  Ако се изгражда истинска транспортна алтернатива на автомобила, то това е трамваят. Погледнете тенденциите в световен мащаб. Трамваите са по-бързи, по-независими от трафика, могат да минават през места, които са недостъпни за всеки друг вид транспорт (пример: Централна гара – ул. Иван Вазов, площад Централен…), по-устойчиви са във времето и са даже още по-екологични, защото са на колела, а не гуми. Като плюс имат по-голяма превозна способност, възможност за пълно отделяне от автомобилния трафик, не им се откачат жиците.

  1. „…Няма нужда да коментирате, без да сте наясно със ситуацията“
   „…Няма нужда да коментирате, без да сте наясно със ситуацията“
   „…Няма нужда да коментирате, без да сте наясно със ситуацията“

   Какиното многознайко, фместо лекции прочетиени из Гугело с общи разсъждения опитай се да фокусираш и схванеш горчивата шаячена истина, че в градчето със затихващи функции и БЕЗ ТРАНСПОРТ (не броим частници таксита и маршрутки, нали?) със разбитите разбичкани улици, тротоари, паркове затънало фъф борчове, задължения и ДЪЛГОВЕ

   ПА’РИ НЕМА.

   Дека че ги ко’паш тийе релси бе будала? У археологията?

   (А ТРОЛЕИ ИМАШЕ може би бавни но тихи и чисти и обемисти и не струваше по ЛЕВЧЕ да пътуваш, а сега искат по 1.50 лв!)

 6. Трамваи за стотици милиони, а имахме изградена тролейбусна мрежа, която Тотьо, Кацарски и Държиков ликвидираха. Говорим за зелен град, а всеки ден се правят тъпотии в обратната посока – презастрояване, продажба на общински терени и т.н.

 7. Явно актуалният девиз за града е: Нито ден без нови идеи /транспортни/. Всичките глупави, но идеи. Липсва само намерение за U-Bahn, но вероятно и това ще се появи до края на седмицата.

 8. С доста по-малко инвестиции можем да създадем ТРОЛЕЕН транспорт в Пловдив, какъвто вече имаше и по най-безотговорен начин унищожихме.

  1. Слави, Слави, айде преди да кажем ДА на железници / трамваи нека възстановим широко развитата още през комунисатическо ТРОЛЕЙБУСНА контактна мрежа, а? А?

   Тихи, чисти, просторни таратайки, за които си спомняме с умиление! ма жиците били убийци – ха, всеки кухненски нож убива будалите…

   След като забогатее Градът тогава може и трамвай.

   Ще му кажем ДА! и на метрото – като му дойде времето, от Терминала до ИМПЕРИАЛа!

   ((Нека най-първо разследваме, обсъдим, осъдим и разстреляме виновника за унищожаване на електротранспорта мамин инджинеринг, а? А?))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.