Скулпторът Свилен Костадинов е готов да възстанови куба от Арката на Димчо Павлов

Актуално Гласове Живот Култура Новини

Той вече е правил каменно копие на оригинала, което е било демонтирано заедно с цялата композиция през 2015г. Бронзовият куб е бил откраднат още в средата на 90-те

Бронзовият куб в скулптурната композиция Арката на Димчо Павлов е изчезнал още през 90-те години. Това установи проверката на Под тепето. Свързахме се със скулптора Свилен Костадинов и се оказа, че той е автор на каменния куб, който е заменил откраднатия от Цар-Симеоновата градина оригинал, изработен от самия Димчо Павлов през 1992г. До момента на демонтажа на Арката през 2015г. кубът е бил част от нея. Днес обаче от него няма и следа.

„ Ползвах оригиналния гипсов модел на Димчо след смъртта му. Той ми бе предоставен от сина му. Направих каменно копие на кубчето. Това се случи през 1997г.”, разясни Свилен Костадинов. Той допълни, че бронзовия оригинал е бил откраднат далеч преди това. И допълва, че ще е странно, ако каменният куб е изчезнал с демонтирането на Арката, освен ако „ някой не си го е харесал много”, както се изрази.

Свилен Костадинов заявява, че е в готовност да изработи нов куб, ако общината стартира подобна процедура, за да бъде възстановена в цялост скулптурната композиция в Цар-Симеоновата градина. Той е с размери 50/50 см.

„Ако успеем да намерим гипсовия модел, бих работил по него. Веднъж съм го правил, ще го направя пак. Отгоре имаше гравюра с картата на Първото пловдивско изложение, бих могъл да я възстановя. Мога да поема такъв ангажимент. Дори да не намерим гипсовия калъп на Димчо Павлов, може и по снимки да го направим. Нужен е обаче подходящ камък. Кубът, който направих през 1997г., беше от зелено габро. Материалът подхождаше на и средата , и на камъка на пластиката- гранит черноморец. Зеленото габро обаче рядко се намира”, коментира Свилен Костадинов.

В същия момент арх. Петко Прокопиев ни изпрати снимки на Арката от 2012г., преди още да е почнал да работи по проекта за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина. „Дано общината има волята да възстанови композицията в пълната й цялост”, казва арх. Прокопиев.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.