АктуалноГрадътМненияНовини

Скандалът в Сливен заради Николай: Иска да назначи Арсений

Скандал тресе Сливенската митрополия и избора на нов митрополит в последните седмици, който може и да е убягнал от полезрението на хората извън района. Но се оказва, че той е пряко свързан с амбициите на пловдивския митрополит Николай и опитът да назначава свои протежета, напук на правилата на Българската православна църква – поне така твърдят вярващи от епархията.

Какъв е казусът? След смъртта на митрополит Йоаникий Сливенски предстои избор на нов ръководител на епархията. Тя е една от най-големите и влиятелни в страната, като освен самият Сливен, в нея влизат райони, като Ямбол, Бургас и изобщо – цялото Южно Черноморие. Важен въпрос е и друг: при евентуален избор на патриарх, всеки митрополит, като член на Св. Синод е особено важен при издигане на кандидатите за Български патриарх.

В този смисъл изборът е важен не само, заради самата епархия, а и заради патриаршеския престол. Изборът на самия Сливенски митрополит става след издигане на кандидатури, от които в последствие се избира и самият бъдещ митрополит. На своеобразния първи тур бяха избрани двама кандидати – Йеротей Агатополски – досегашен викарий на Сливенската митрополия, популярен и уважаван свещеник в Сливен, Бургас и целия регион; както и Михаил Константийски – викарий на Ловчанската епархия.

Известна изненада в тези резултати се оказа фактът, че един от кандидатите – Арсений Знеполски, викарий на пловдивския Николай – остана извън сметките.

Всъщност той е фаворит не на миряните и духовенството, а лично на митрополит Николай Пловдивски. И изглежда под негов натиск този първи избор бе оспорен, а цялата същност на Устава на БПЦ ще бъде преобърната само, за да се повтори процесът по избор на ръководител на Сливенската епархия.

Гласност на шушуканията в епархията даде отворено писмо от Велина Маринова, изпратено до медиите, а няколко дни по-късно се проведе и протест в Бургас, свързан със своеобразното „касиране“ на първия избор, в който Арсений отпадна.

„Обществена тайна е, че митрополит Николай иска да надене патриаршеското було, а за целта му е нужен още един сигурен глас в Св. Синод, за да се случи това“, пише Маринова в текста. Всички тези скандали се случват във време, в което здравето на настоящия патриарх Неофит е несигурно, макар и напоследък да се подобрява. Изборът на нов Сливенски митрополит трябваше да се случи на 25 февруари. Новат дата е 13 март – като изборът ще бъде по нови правила за избор, с ограничаване правата на епархийско избирателно събрание – както е по Устав и както е била процедурата досега. Сега това ще се случи единствено с участието на Синода.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

 1. 1.МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да го парашутират да МУТРО-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска г-ца и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

 2. 2.През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ /Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите около разкашканото църкве, проектирани като „да мязат“ от засл. арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

  Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери. И на войската се натрапват юродите.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и мормонски племена и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

 3. 3.Скептично бяхме предупредени още от колегата Волтер -който умеел да размишлява, да мисли и дори да измисля, според Чомски- че в момента в който Първият Тарикат се запознал с Първия Будала – в тоя момент възникнала Организираната Религиозност. Направа човешка, пълна с грешки, каквото и да ни лъжат: никое Божество нищо общо няма с никоя от безбройните ДалаВЕРИ.

  Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва паството, стадото, народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии заповеди и интереси. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Патрио-Шови-Национал-Нацизмът. Междуселски-Махленски-Мафио-Клуб-ФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се от племето, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без професионални посредници със златен телефон до „Горе“. Без командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго, в Съвестта. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (над-взиратели) да ги яхнат и оглозгат.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкоз. „Държавна“ църква в епохата на Фердинанд и Батенберг е била подпора за военачалниците, но в 2023 по инерция пред каква ВОЙСКА се пъха попът със или без покана? Самарското знаме в Музея е защитено от попадиите, мерсиме!

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска Константинова Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът вече е Конституционно отделен от фирмата БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…

 4. Кариеристът интригант ШОПА МИКИ ПОПА парашутирано в Румелията изчадие на Номенклатурата на БКП ще доведе до окончателния разрив между българите и Б.П.:ЦЪРКВА“Лимитед с Нотариалните магьосници!

  ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

  ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

  ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина