АктуалноГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовини

Сигнализираха Басейнова дирекция за паркирането в Марица

Бившият шеф на Басейнова дирекция Георги Велев сигнализира институцията за превръщането на коритото на Марица в паркинг. Миналия ден Под тепето писа за крещящите нарушения, които извършват рибарите, като спират автомобилите си на метри от самата река, в зелените площи. Велев също се е заел с темата. Той илюстрира ситуацията с една снимка във Фейсбук, в която се виждат четири паркирани в коритото на реката рибарски коли.

Ето коментара му:

Така изглежда коритото на р. Марица във вчерашния почивен ден.

Превърнато е в незаконен безплатен паркинг от рибарите, които явно не могат да не прекарат деня си на повече от 50 м от личния автомобил.

Сериозните проблеми в тази снимка са поне два:

а. Законът за водите ясно и категорично забранява миенето и обслужването на транспортни средства и техника в крайбрежните заливаеми ивици на реките, както и преминаването по дигите на реките с превозни средства извън определените за това места. Очевидно, няма как да е разрешено паркирането на автомобили в коритото на реката, като законодателят дори не е помислил, че може да се извършват подобни крайно нагли нарушения.

б. По-важно: достъп до реката има, защото Община Пловдив от 5 години няма желание да го забрани и е оставила подходи, които преминават през пешеходни пространства и велоалеи от двете страни на реката. Повдигал съм въпроса чрез сигнали като гражданин и в качеството ми на директор на Басейнова дирекция – Пловдив по-рано през годината. Резултат продължава да няма, защото липсва воля за елементарни действия, които да преустановят достъпа на рибарите.

Да не говорим за бараката в близост до моста на Герджика, която от години не може да бъде премахната от общинското предприятие „Градини и паркове“, въпреки че са уведомени за целта още през 2021 г.

Вчера подадох сигнал до Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив , защото знам, че колегите реагират дори в почивни дни и разчитам на професионализма им. Да видим дали ще има някаква последваща реакция от Община Пловдив или мизерията ще се остави да продължава и през 2023 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина