АктуалноАртБългарияИзпод тепетоКултураМненияНовини

Шарж на Слави Трифонов краси обор в Старо Железаре – ГАЛЕРИЯ

Дългият” с изплезен език допълни политическото присъствие в селото с най-яката галерия на открито  – ВИДЕО

Крава: Има ли такъв народ?

Слави: … а, де да знам …

Крави, Байдън и Слави. Това са новите картини, който красят кирпичен дувар на обор в пловдивското село Старо Железаре.

От тази седмица до съвременните родни политици като Бойко Борисов, Мая Манолова и Волен Сидеров вече е нареден и лидерът на ПП “Има такъв народ” – Станислав Трифонов, който “смени” шоуто с политиката.

Кравата, изписана в стил Анди Урохол, като символ на стадо или може би глава на впрегатен бик, а защо не и този който открадна Европа…

Интерпретациите на повтарящата се картина могат да са различни, за разлика от двата портрета на лидери по между им.

Добичето до Байдън го заговаря с „Да направим Америка отново велика“ – лозунгът, с който предшественикът му Доналд Тръмп влезе в Белия дом.

 Комиксовият диалог между животинската и голата нашенска глава си казва достатъчно ясно всичко за политическата ситуация у нас.

Как изглежда стенописът в процес на работа вижте ТУК.

Новите попълнения в най-яката галерия на открито в прекрасното село Старо Железаре, край Пловдив не спират до тук. Преди два дни върху оградата на една от къщите в селото талантливи художници изрисуваха ликовете на известни български комици. Сред тях са Татяна Лолова, Георги Парцалев, както и актьорът Стефан Данаилов – Ламбо.

Тази година своеобразният пленер започна преди седмица. Групата наброява 11 млади художници от Полша, които рисуват заедно с Венцислав и Катажина Пирянков*.

Творците на проекта „Village of P ersonalities Staro Zhelezare”. Организаторите заявиха, че този път основната тема е Стената на Cмеха – тъй като според тях това е най -необходимото сега, след толкова продължителна пандемична година и напрегната политическа обстановка.

Около 80 графита вече са украсили дувари и стени на селските къщи от началото на проекта – ВИДЕО.

*Старо Железаре е село с графити в Централна България. Стените, фантовете и сградите са покрити с картини – фигури и портрети на местни хора, придружени от известни фигури от света на политиката и културата. Идеята е създадена и проектът е реализиран от Art Collective – Катажина и Венцислав Пирянков и техните студенти по изкуство от Полша. От 2015 г. те организират през лятото Стенописния фестивал „Село на личностите/Изкуство за социална промяна“. Те прекарват цял юли и август в Пирянков арт център в Старо Железаре – тяхната лятна къща за художници.

Снимки и видео: Staro Zhelezare Street Art Village

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

  1. Не знам какво точно влагаш в определението “ герберски“, но ако е това, за което се досещам, искам да те уверя, че има друг, също пловдивски сайт, който изпълва смисъла на твоето определение и то доста повече. Сигурен съм, че при едни самостоятелни занимания – ще го откриеш. Ако не – ще помагаме…

  1. Думата не е ШАРЖ, думата е „карикатура“ или по-точно
   КАЛИКАТУРА.
   Ша ма домързи да ида – те никнат под път и над . . .

   (РВ, прочете ли както си с FFox на Linux да разшириш със SingleFile extension който компатира в малък файл.хтмл всичката страница с образи и линкове, а не само което виждаш на дисплея като скрийншот – казах другаде???)

    1. Това не е важно, все пак сайтът не е софтуерен, а и ти си разбрал смисъла…Старо Железаре не е толкоз далече, и се надявам ходенето да си заслужава.
     Само за протокола – сега бях с WIN7 и се надявам да си доловил разликата.

     1. Някой / някои нещо се гелпят“
      1.Във връзка с каликатурата „шарж“ ах, сестро, пряката анология не е с никъф Уорхол, ами с нашия велик съвременник
      Сър
      БАНКСИ.
      2.Оня не е ли виждал „Пловдив-Он-ЛАЙНАрския“ сайт на байБаев? ГЕРБ ама heavy duty!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина