АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

СЕСОНКЦ даде статут на още четири сгради в тютюневия град днес

Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), който заседава и днес, реши да даде статут на единични недвижими културни ценности от местно значение на още три склада в тютюневия град. За да бъде завършена процедурата обаче решението на Съвета трябва да стигне като предложение до министъра на културата и той да го подпише. Няма информация това да се е случило на този етап.

Под защита вече са сградите на „Одрин” 8, „Одрин” 13 и тази, която вече втори ден се разрушава- на ъгъла  „Г. М. Димитров” и „Екзарх Йосиф”. От последната постройка, горяла преди 6 години, вече не е останало почти нищо за спасяване в автентичен вид. СЕСОНКЦ реши още да даде статут на недвижима културна ценност „за сведение” на ъгловата сграда на „Христо Ботев” и „Авксентий Велешки”.

Предложението за сградите бе внесено по спешност за разглеждане в Специализирания съвет заради падащите като круши под напора на багерите сгради в тютюневия град.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

 1. Ако не сте на страната на Тютюневия град, по-добре си замълчете!

 2. Поставянето ПОД ЗАБРАНА масово на многобройни старини НЕ ПОМАГА НИТО ЙОТА ЗА ОПАЗВАНЕТО ИМ.

  Държавата от 1990 се отказа напълно от действителни, физически, дюлгерски дейности по Наследството. Отстъпи го на частници и собственици, които нямат винаги възможности или интерес да реставрират, което не е лесно нито евтино.

  Чантаджийският, забранител-задължаващият бюрократичен подход на Института (който отдавна не е Истинският ИПК с майстори със златни ръце! Национален впоследствие; със загелпено заглавие колкото повече се издънва) представлява ПОДИГРАВКА С НАЦИЯТА.

  Не само не бива да им удвояваме Щата / Заплатите, ами напротив, да ги закрием и да не се лъжем: каквото собственици и агитки направят за старините ДОБРОволно = = = ТОВА ЩЕ Е.

  1. Щатът в момента е 45 души, а трябва да е поне 4500!

   В България толкова специалисти няма, затова ще се наемат такива от Италия, Франция, Гърция, Турция – специализирани в опазването на културното наследство, защо не и сертифицирани от Юнеско.

   Стартова заплата поне 4 пъти средната за страната.

   А складовете да се откупят/изземат от собствениците им, които не мислят за нищо друго освен пари.

   1. Напротив, национализацията от 1970′ те години се оказа ПОГРЕШНА. Нито Държава, нито СелСъвет стопанисват добре, а тихомълком под тезгяха РЕ-ПРИВАТИЗИРАТ И ГЕРГОВизират.

    Което се доказва от самото РАЗПРОДАВАНЕ на фабриките и др., мн. др. Народни ИМОТИ ПО НАЧАЛО (след първата комунистическата национализация, след ТКЗСтата и т.н. = абе ти вчера ли си раждана, ма?)

   2. С настоящата издънка освен че е некомпетентен, Петров май се оказва и ГЛУПОВАТ.

    Не му стигали 45 подчинени, искал 4,500 г-ци Шайо французойки в Института.

    Пък Закона от друга страна щял да го прекроява / ДЕЦЕНТРАЛИЗИРА та само за Национално значими паметници да отговаря (?!? А? Ами Тютюна? Петкана увисва, бе!) докато Местните да са грижа на СелСъветските зле квалифицирани махленски заптиета / глобаджии / изнудвачи / РЕКЕТьори.

    ДЮЛГЕРИ –както си беше от началото– отново НИКАКВИ.

    Някаква подкрепа реална за старините да забелязва някой?

   3. Въх, много амбиция, много нещо уважаема арх., то в едно министерство няма толкоз щат бройка, а пък Вие искате за Института по паметници.

  2. Без никакви „подобряващи“ законодателства и дилетантски пренаписвания в Тефтера на Хрумки Националния РЕГИСТЪР и Класификация (Световно, Национално, Местно значение, Ансамбъл, Сведение) да бъдат запазени и поддържани.

   Стига французойски ДИЛЕТАНТЩИНИ = има си световен стандарт ICCROM / UNESCO, Rome!

   1. Петьо милото да спре махленски да шета из Тютюна да търси Рекет и Поръчки за П ткана, а да се занимае и с Националните Съкровища като Боянската, Казанлъшката, МАДАРСКИЯ, СКАЛНИТЕ църкви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина