Румен Радев в Пловдив: Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото

Актуално Новини Под ножа Политика

Има народи без правителства, но няма правителство без народ, каза държавният глава и призова за оставки и на МС, и на главния прокурор (ВИДЕО)

Друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки тъкмо на Шиши, допълни президентът

Президентът Румен Радев посети изложба на млади творци от АМТИИ в Градска художествена галерия в деня на масов протест, който се организира в Пловдив. Изненадващата визита на държавния глава е на фона на огромно политическо напрежение в страната.

Той бе посрещнат от трима от студентите, представили свои работи в изложбената зала.

„ Нека първият коментар бъде за тези млади, талантливи хора, които ни извадиха от апатията. България се събужда, както виждат. Българите са по улиците, скандират „Мутри, вън”.  Именно младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството,  на наглостта, на корупцията. Тези млади хора осъзнават своята мисия на тяхното поколение, да приключат прехода, като изгонят мафията от властта и от прокуратурата”, обясни държавният глава пред журналисти в галерията.

„ Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, страхът от възмездието, от пресичането на изборните манипулации, е напълно разбираем. Но е безвъзвратно закъснял. Защото българите вече са на улицата”, каза още президентът Радев.

И допълни: „Няма правосъдие, което да може да работи без адвокати и съдии, а знаете, че главният прокурор не се ползва от уважението на тези две гилдии. А той не се ползва с уважението и на честните и почтени прокурори. Главният прокурор имаше множество възможности и то с железни улики да разкрие тези огромни злоупотреби на властта вместо това да ги брани. Така че естественият изход е оставка. Никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да спрат тази оставка. Виждате, че хората са по улицата и те няма да се приберат по домовете си, преди да видят тези две оставки- на правителството и на главния прокурор”.

Той подчерта, че е късно за промяна вътре в кабинета.  Спря се и на коментара на премиера Бойко Борисов от днес, който заяви, че Шиши е подреждал служебния му кабинет преди близо три години.

„ Нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков и т.н. Но друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки тъкмо на Шиши. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки. Така че който е имал вземане даване с целия този кръг сега ще си носи последствията. Хората за това са на улицата. Протестът, както виждате, не е някакъв социален, не мога да кажа и че е политически. Той е морален процес. Той е за морал и за начин на управление на държавата”, каза на финал Румен Радев.

Той поясни, че няма да присъства на протеста в Пловдив, докато се разхождаше по Малката главна. От тук той се насочи към Бургас.

Споделете ни във:

2 коментара за “Румен Радев в Пловдив: Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.