Роботи за хирургия ще се правят край Пловдив

Актуално Власт Живот Новини

Нова инвестиция за над 80 млн. лв. във високотехнологично производство планира компания „Интуитив“ за  построяването на модерна производствена база в Първомай

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания „Интуитив“, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа. Инвестицията ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места в Пловдив област, с потенциал да достигнат над 300 в близките няколко години.

Първата фаза на инвестиционния проект бе представена на работна среща в Областната администрация на Пловдив. На срещата организирана от областния управител Йордан Иванов присъстваха зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев, директорът на Българската агенция по инвестиции Богдан Богданов, кметът на община Първомай Николай Митков,  представители на институциите в областта – Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Басейнова дирекция – Пловдив,  „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионалната дирекция по горите – Първомай. Освен да се запознаят с инвестицията, срещата бе организирана, за да могат институциите да осигурят максимална бързина и съдействие за изпълнението на проекта.

Работни срещи, свързани с новия инвестиционен проект са били проведени и в Министерството на иновациите и растежа

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.

Подготвя се и меморандум за сътрудничество за изпълнение на инвестиционния проект „Изграждане и опериране на производствен обект за медицински ендоскопи в гр. Първомай“, който да бъде подписан между Областната администрация на Пловдив и компанията инвеститор. Проектът ще има принос за икономическото развитие на целия регион. Администрацията ще окаже координационна помощ при реализирането на инвестицията, като изпълнява своите задължения, вписани в бъдещия меморандум, съгласно правомощията си и приложимото законодателство и разпоредби.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, компанията „Intuitive“ е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Лекари от цял свят са завършили повече от 10 милиона операции и процедури, използвайки „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на производствените мощности на компанията.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.