АктуалноГласовеИзбор на редактораНовиниРазследванеСъдТемида

Решението на ВАС не води до удължаване на концесията на Холсим

Санитарно-охранителната зона вече е факт, дружеството жали и тази заповед

Оповестеното по-рано днес решение на Върховния административен съд, с което се уважава жалбата на дружеството Холсим срещу заповедта, спираща процедурата по удължаването на концесията на кариерите над Белащица, няма да доведе до автоматично удължаване на концесията. Това заявиха юристи по административно право за Под тепето.

Те са категорични, че въпреки обявяването на върховните магистрати срещу становището на колегите им от първа инстанция в Пловдив, обявявайки делото в полза на „Холсим“, фирмата няма законово основание да продължи дейността си на територията на находищата над пловдивското село.  

Въпросното решение касае жалбата на концесионера по дело № 778 от месец май тази година, срещу заповедта за спиране на процедурата за удължаване на концесията, издадена  от директора на РИОСВ – Пловдив.   

Припомняме, че въз основа на тази заповед Административен съд – Пловдив реши, че прекъсва процедурата по ОВОС, след писмо от Басейнова дирекция, оповестяващо за стартирала процедура по учредяване на Санитарно охранителна зона.

Към днешна дата процедурата на Басейнова дирекция е завършила. Санитарно-охранителната зона вече е учредена. Като Заповедта за учредяване на такава зона в местността Калоян дере, подписана от дир. а БДИБР Васил Узунов е публикувана на страницата на дирекцията на 12 септември.

Тоест докато е текло обжалването пред ВАС процедурата е завършена. Актът на Басейнова дирекция е бил обжалван от Холсим в законовия срок.

Проверка на Под тепето в Административен съд – Пловдив показа, че жалбата на бившия концесионер срещу така създадената санитарно-охранителна зона /2562 от 13 октомври 2022-ра/ е оставена без уважение от нашия съд.

От АСП съобщиха, че има внесена частна жалба срещу това определение. Последното разпореждане по нея от 21 октомври е да се изпрати по компетентност.

Освен това по инвестиционното намерение на дружеството с искане за удължаване на концесията ще го реши министерството, където е входирано, а до този момент от там няма движение по него.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Къщите или вилите построени върху земеделски земи са незаконни понеже не е утвърдена вилна зона и няма регулация и не е спазено разстоянието по време на строежите от кариерата четете закона пишман юристи

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина