АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Решението е засега да няма интензивни легла в МБАЛ „Св. Мина“

Каназирева: Търсим реалности и възможност, а не документи (ВИДЕО)

Д-р Калинов: Важно е при полагането на интензивна грижа да помагаме на пациентите, а не да ги убиваме

Големят проблем е с кадрите. Това стана ясно на днешната среща за организацията в болниците по приема и лечението на пациенти с Covid-19 в Пловдив и региона.

Днес бе проведено съвместно заседание на Областния оперативен щаб, РЗИ , РЗОК, ЦСМП, общинската дирекция „Здравеопазване“ и ръководителите на всички болници в Пловдив и областта. На него бе разгледан одобрения от здравното министерство график за преструктуриране, прием и лечение на пациенти с коронавирус.

„Графикът е така, както бе изготвен в самото начало от местния Медицински щаб“, съобщи областният управител Дани Каназирева. По думите ѝ всички неточности са изчистени.

„Решението, което взе Медицинския щаб в Пловдив е засега да няма интензивни легла в МБАЛ „Св. Мина“, обяви директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов.

Според заповедта на министър Ананиев обаче в бившата Първа градска трябва да има 6 легла за интензивна грижа с респиратори. Това означава, че въпреки министерската заповед в едната общинска болница – „Свети Мина“, няма да бъдат лекувани пациенти с тежки случаи на коронавирус.

На журналистически въпрос за разясняване на ситуацията областният управител коментира, че се търсят реалности и възможности, а не документи.

„Всички интензивни легла, които трябва да бъдат открити са заявени в РЗОК. Категорично ще се движим по организацията,“ уточни Дани Каназирева.

„Така засега в „Свети Мина“ ще се поемат само леки и средно тежки случаи. Ще се депозира ново заявление в РЗИ по указанията на ЗОК, като броя на леглата ще бъде уточнен по-късно, за да няма притеснения във връзка с невъзможността за интензивно лечение там,“ поясни още областинят управител Каназирева.

 

„Не е само заради легловата база, а и заради липсата на персонал“, обясни ситуацията д-р Калинов.

От думите му стана ясно, че легла има, работи се по въпроса да бъде доставена респираторна апаратура в „Свети Мина“, но май няма кой да работи на нея.

Той обяви, че се разчита на решение на Общинския съвет, което трябва да бъде гласувано тази седмица, за допълнително финансиране. „След сесията, постепенно ще оборудваме“, уточни шефът на общинската дирекция по здравеопазване.

„Важно е при полагането на интензивна грижа да помагаме на пациентите, а не да ги убиваме“, коментира д-р Калинов.

Отбеляза, че има синхрон и разбирателство между всички лечебни заведени в града и честити днешния професионален празник на колегите си.

Калинов припомни, че все още тече един чисто административен акт – пререгистрацията на МБАЛ „Св. Мина“.

 

В другата общинска болница – „Св. Паталеймон“, под чиято шапка условно е и „Св. Мина“ – вече няма карантина. Там са налични 28 легла за пациенти, диагностицирани с COVID-19. 8 тях са интензивни – за лечение на по-тежки случаи. Работи и денонощен филтърен кабинетв болницата в „Южен“.

Кабинет за консултации на пациенти със съмнения за коронавирус от днес е разкрит и в „Св. Мина“. В първия ден графикът му е до 17 часа, а от утре може да заработи като денонощен, при обезпечаване на графика, стана ясно от думите на управителя на двете общински болници в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина