АктуалноКриминалеНовиниСъд

Разбитата група: 9 задържани с марихуана за 72 000 лева 

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми девет лица – осем мъже и една жена, на възраст между 23 г. и 50 г., за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери  – марихуана с общо нето тегло около 12 кг на стойност близо 72 000 лева – престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Двама от тях са извършили деянието в условията на опасен рецидив. Други двама, сред които и жената, са и с повдигнато обвинение за престъпление, извършено на територията на гр. Враца, представляващо отглеждане на растения от рода на конопа /марихуана/ в нарушение на закона.

Както Под тепето ви съобщи ГДБОП разби престъпна група за наркотрафик в Пловдив.

По делото е установено, че от януари до март 2023 г., на територията на гр. Стамболийски, гр. Сопот и гр. Пловдив, единият от обвиняемите е разпространявал различни видове и сортове марихуана на едро и на дребно. С наркотичното вещество той се е снабдявал от други обвиняеми, които го отглеждали на територията на вилна зона в област Враца.

При проведени оперативно-издирвателни мероприятия под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, съвместно с ОД на МВР – Пловдив и ГДБОП, е било установено, че на 28 март 2023 г. се очаквала поредната доставка от гр. Враца, като след получаването й е трябвало да бъде разпространение на територията на горепосочените населени места.

По делото са извършени процесуално-следствени действия, сред които и 22 претърсвания и изземвания в обитавани и ползвани от обвиняемите лица жилища и превозни средства. Там са били намерени и иззети различни количества от наркотичното вещество – марихуана, както и малко количество амфетамин.

Днес, 31 март 2023 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане на стража“ спрямо петима от обвиняемите. На останалите четирима е определена „гаранция“ в размер от 3000 лева до 10 000 лева. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина