Пълен абсурд: Собственици на заведения минават през бюрократичен ад, за да бъдат освободени от тротоарно право

Актуално Гласове Градът Новини
тротоарно право

Съдържателите на затворени кафенета, барове, ресторанти и други търговски обекти ще трябва да се редят на дълги опашки за куп документи, а искането им може да не бъде одобрено

Вместо да облекчи бизнеса и автоматично и служебно да преустанови плащането на таксата, както автоматично и без предупреждение обектите бяха затворени, общината го кара да изпълни множество условия

Снимки: Георги Матов

Пълна подигравка със затворения и изправен на ръба на фалита малък и среден бизнес! Така собственици на заведения в Пловдив, изгонили клиентите си и заключили без предупреждение врати заради въведените извънредни мерки на 13 март, определиха днешната заповед на кмета Здравко Димитров, с която те уж би следвало да бъдат облекчени с преустановяването на такса тротоарно право докато не работят.

Общински съвет гласува да бъде премахната тази финансова тежест от гърба на собствениците на заведения, в които са заети хиляди пловдивчани, но какво направи общината? Администрация превърна една задължителна, справедлива и ключова за спасяването на стотиците кафенета, клубове, барове и ресторанти  в града и работещите в тях мярка в тотален бюрократичен ад, в който трябва да влязат всички от бранша в следващите две седмици. Същото се получи и с първия вариант на Кризисния фонд в подкрепа на независимите творци.

Според заповедта на Здравко Димитров съдържатели на търговски обекти, които в момента не могат да функционират заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, ще трябва да се редят на куп опашки за редица документи, за да „изпросят” благословията на общината в този така тежък икономически момент. Вместо това да мине по служебен път, по който на практика и заведенията не работят.

Какво се изисква от хората от бранша? Първо- всеки един от тях трябва подаде заявление за освобождаване от въпросната такса в съответната районна администрация. Нещо, което всеки може да направи във всеки един момент и го прави. Практиката е, че когато искаш да сложиш маси пред обекта си, основно когато се затопли, подаваш съответния документ, а когато настъпи застудяване или пък прекратиш дейност, пускаш искане за прекратяване на тротоарно право. Което прави първото условие безсмислено и дори абсурдно.

Но това е само първата стъпка. От всеки един представител на затворен заради заповедта на здравния министър малък и среден бизнес се изисква попълнена декларация, от която е видно, че конкретният търговски обект е преустановил дейност за периода от действието на заповедта. Нещо, което е видимо за всеки. Освен това се изискват и редица други документи- удостоверено с подпис и печат копие от касова книга, съдържащо информация за неработните дни; съкратен отчет на фискалния апарат , копие от Декларация- образец №1 до НАП за месеца, в който не се развива дейност; копие от ОКД-5- декларация от самоосигуряващо се лице/собственик, управител/ за спрените осигуровки за периода, в който фирмата е без дейност.

Бюрократичният тайфун в дни на извънредно положение, създаден от Община Пловдив, обаче не спира дотук. Изисква се още декларация по образец, от която е видно, че ползвателят на общинския имот е редовен платец до 13 март тази година. Ами ако преди това не си е платил същото това тротоарно право, тъй като е закъснял с ден или два?

Срокът за подаване на цялата тази документация е 15-дневен. След него комисии ще разглеждат и оценяват всяко едно искане. Искане от очевидно затворен бизнес. Комисиите ще изготвят протокол, който ще трябва да бъде одобрен от кмета Здравко Димитров.

„Това е абсурдно, жестоко към хората, които не работят и се чудат как да подкрепят неработещия си персонал. Те плащат наеми, плащат режийни, а сега и трябва да се молят на общината, за да не си плащат тротоарното право, което не ползват. Обидно за всички, които плащаме данъци в този град”, коментират собственици на заведения, запознали се детайлно със заповедта.

Споделете ни във:

9 thoughts on “Пълен абсурд: Собственици на заведения минават през бюрократичен ад, за да бъдат освободени от тротоарно право

  1. Всичко на хартийка, по 200 екземпляра, за да може тъпите лелки зад бюрото в Общината да станат още по-дебели и пак да си гласуват за баскетболиста!!! Умни не ни трябват, само лелките, оня от ДАИ – шеф на ОС с акъл на едноклетъчно и другите олигофрени – общинските съветници! 4 години тъпотии пак! Мъка!

  2. Ще плащате и няма да мрънкате, как се издържа такава администрация, а идат и избори, пари си трябват!

  3. Няма да стане! От администрацията информацията, която даваха беше, че тротоарн право не се начислява докато не мине карантината. Няма как да ме задължат да ходя да им давам тези документи! Това е пародия, която не можаха да изиграят, както трябва. Всеки ще излезе с довод, че ако се е знаело какви документи ще се търсят – всеки щеше да иде да си спре прости тротоарното право от 14.03.2020.

  4. Пълна подигравка с хората. Докато работят при нормален режим едвам им излизат сметките, да не говорим сега …!! Оказаха де хванати в капан не от кой да е , а от администрацията. Такива кретеноиди сте си избрали. Повервахте им в обещанията и празните приказки ( работа работа 😉 и тем подобни. Да не мислите , че ще ви оставят да си развявате знаменцата и флагчетата. Сега е много трудно, но за жалост в близката година ще е още по-трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.