Актуално

На протеста пред Общината в Асеновград: Оставка! – ВИДЕО

Близо 100 жители на пет села от Родопите протестираха повече от два часа днес в дъжда, пред сградата на Общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав.

Звук от къртачни машини огласяше площада в центъра на града, а протестиращите раздаваха живи цветя в саксии на всички преминаващи, край тях граждани, разказвайки им за какво се борят и с идеята да се запази природата в региона.

Още час преди началото на протеста на място вече се бяха събрали над 50 души, сред които възрастни хора и малки деца. Под тепето ви предаде моменти от събитието на живо.

Горнославци и местното население на съседните Долнослав, Червен, Орешец и Добростан бяха подкрепени от инициативните комитети на Шишманци, Белащица, Първенец и други селища в Пловдивска област, които от години се борят с подобни проблеми.

Емилия от Белащица призова хората да не се отказват и декларира подкрепата на местния инициативен комитет „Стоп на кариерите над Белащица„.

Не желаем да живеем в прах, взривове и нацепени къщи, болни и с унищожена природа„, заявиха младите хора, които живеят в Горнослав.

Местното население е подкрепено от природозащитници и представители на различни партии, които застанаха заедно с тях под дъжда, за да кажат „НЕ на добива на инертен материал от землището, което попада в защитена територия“.

Адвокатът на Местната инициативна група Снежана Стефанова разказа пред присъстващите за законовите пропуски, при които е предоставено право на концесия на асеновградската фирмата „Запрянови – 03“. Според документите бъдещата кариера има ОВОС отпреди много години, когато местността не е попадала в Натура 2000.

Протестът бе насрочен в Международния ден на водата и поради факта, че на тази тата заседава Общинския съвет на Асеновград. Очакваше се местният парламент да разгледа декларация на протестиращите граждани от петте населени места в региона за отказ от изграждане на кариера в находището.

Надеждата на хората идваше и от това, че в началото на този месец представители на комитета се срещнаха с кмета на Асеновград и поискаха от Христо Грудев да внесе декларацията им за гласуване и да предложи Об С да решението за промяна на ПУП-а на защитените територии, попадащи в периметъра на концесията. Исканията към кмета на общината дойдоха, след като на предходна сесия съветниците не допуснаха за разглеждане декларацията на протестиращите.

Ние не сме тук, за да обясняваме защо не искаме кариери в задния си двор. Ние сме тук, за да получим подкрепата на Община Асеновград. За съжаление, такава не получихме миналия месец. Такава не получихме и днес! А ни бе обещано нашите искания да бъдат разгледани на сесия на Общински съвет, която в момента протича, заяви жител на Горнослав и член на комитета.

След като нито кмета, нито някой от съветниците не слезе при протестиращите, те на два пъти се опитаха да влязат на сесията. Първият път се оказа, че сградата е заключена, а втория път, че заседанието на местния парламент е приключило и съветниците са се изнизали през друг вход.

Това накара недоволните да се преместят точно пред входа на административната сграда, където скандираха „Оставка!“

По-късно днес пред радио Пловдив кметът на Асеновград д-р Христо Грудев обяви, че е внесъл предложението, което ще се гледа на следващо заседание на Об С. В същото време председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев е изпратил писмо да кмета, в което се казва, че предложенията ще бъдат разгледани първо от комисиите и на консултативен съвет. По думите му, липсва подател на искането на протестиращите граждани, което според него прави сезирането на кмета ненадлежно и не обвързва местната власт да предприеме действия. 

В допълнение кметът Грудев заяви, че цялата законова процедура за кариерата вече била извървяна, има становище на МС и това разрешава да се разкрие участък за работа.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина