АктуалноВластГрадътНовиниРазследване

Протест срещу застрояването на парка зад Братската могила

Граждани на Пловдив се събират днес по обед на протест на площад „Никола Мошанов“ 1 пред сградата на Областна управа. Протестиращите настояват юридическият екип на областният управител Ангел Стоев да върне решението на Общинския съвет, с което бе променен Общия устройствен план на града за прегласуване като незаконосъобразно. 

100 милиона причини за заложената бомба в ОУП с „Отдих и култура”

Мотивът им е опасността от застрояване на част от парк „Отдих и култура“ до Гребната база, чиййто статут бе променен с плана. Припомням, че новият план бе приет на 24 ноември, a статутът на терена е е гласуван от „Зона за озеленяване“ в „Зона за рекреационни дейности“. 

Законът за устройство на територията забранява имот, който веднъж е обявен за зелена територия да губи статута си.

Паркът, който от десетилетия и множество устройствени планове е зелена площ трябва да остане такъв, твърдят гражданите. Те са категорични, че този терен от години умишлено не се подържа от Община Пловдив, за да се представи, като неусвоена зеленина.

Срещу това решение на местния парламент има и петиция. Тръгна петиция срещу застрояването на парк Отдих и култура.

Припомняме, че имотът с обща площ 81 декара беше общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков.

Чомаков подкрепя протеста за парка

Затова и през 2001 г. общинският съвет прие изменение на ПУП-а на терена, според което имотът е предназначен за място за атракционни съоръжения. Това решение обаче не беше отразено в стария общ устройствен план, който е от 2007 г. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина