Прокурори на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение в Пловдив

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа Темида
мълчалив протест

Прокурори, следователи и съдебни служители от зоната на Апелативна прокуратура излязоха на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение в Пловдив днес. Чрез мълчание те изразиха своя позиция за приетите на първо четене от парламентарната правна комисия промени в Закона за съдебната власт и Наказателно -процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните структури. Според прокурорите това е посагателство върху независимостта им. Мълчание запазиха окръжните и районните прокуратури в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

“Заставаме тук днес, за да изразим мълчаливото си несъгласие против нарушаване на принципите на разделение на властта и заради опитите за политически вмешателство в засега независимата Съдебна власт, целящи фактическото изваждане на прокуратурата от съдебната власт, което няма да доведе до повече независимост, а точно обратното”, заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Според позиция на двете специализирани прокуратури, промените в голямата си част противоречат на Конституцията, защото Конституционният съд вече е казал, че тези структури не са извънредни по своите функции. “Дали желанието на политиците за закриването на специализираните органи на съдебна власт не се дължи на резултатите от тяхната работа и не обслужва ли чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?”, пипат специализираните прокурори.

“Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване. Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет” пише в позицията на двете специализирани прокуратури.

Споделете ни във:

3 коментара за “Прокурори на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение в Пловдив

  1. Събарянето на държавността започва с хаос и разтуряне на институциите. ДПС става фактор, който никой вече няма да може да заобиколи. Ашколсун, другари! Машала!

  2. Каква независима прокуратура!? Повечето от вас са изпълнители на поръчки! Колко политици осъдихте? Колко топ престъпници вкарахте в затвора? = НУЛА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.