Проект събира и разчита надписите от различните епохи в градската среда

Актуално Забравеният град Култура Новини

Новият културен маршрут обединява в двуезично уеб приложение 50 епиграфи, които са видими от всички, но остават неразчетени  

50 епиграфски паметника, събрани в проект  „Културен Маршрут: „Разчети Пловдив“, разказват своите истории и дават нов поглед към минало и настояще. Надписите са от различни епохи, на различни езици и с различни азбуки. Те и сега са част от градската среда, но остават неразчетени от публиката – и историите им звучат нечути.

Проектът е на пловдивската Фондация Pro Libris, финансиран е от Национален фонд „Култура“ и полага нов маршрут в културната карта на града. Като обедини епиграфите, той ще освети невидимите нишки, които ги свързват. Широкият достъп до тях ще се осигури чрез двуезичното уеб приложение „Разчети Пловдив“, с илюстрована карта на маршрута и интерактивни връзки към пълната информация за всеки от обектите. Целта е поне част от ценните пловдивски епиграфски паметници да станат най-после видими за хората, а контактът с тяхната мъдрост и красота да е максимално лесен.

Проектът ще бъде представен утре в Римския стадион. Очаквайте подробности след това.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.