АктуалноВластГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориНовиниОбщина Пловдив

Приеха спорния ОУП на Пловдив (ОБНОВЕНА)

Протестиращите напуснаха залата на местния парламент гневни и скандиращи „Мафия!“ ВИДЕО

Протестиращите днес пловдивчани гневно напуснаха зала та местния парламент, където след близо 5-часови дебати, в крайна сметка общинските съветници приеха изменението на Общия устройствен план на Пловдив, в едно със заложената строителна бомба в парк „Отдих и култура“.

Въпреки всички емоции, коментари, граждански и политически изказвания, измененията минаха във вида, в който бяха внесени. Това се случи с гласовете на 38 от старейшините. Шестима се въздържаха и още толкова се обявиха против по основната спорна точка в днешния дневен ред от редовното заседание на Об С – Пловдив.

„Мафия, мафия!“ – крещяха на излизане от залата бесни гражданите, които изкараха целия си, иначе работен, ден в залата на местния парламент.

Нито един от техните доводи не бе чут. Множеството предложения: за отлагане на точката, за връщане на изменения ОУП в ЕСУТ, който да защити парк „Отдих и култура“, като го отреди за зона за озеленяване, дошли от опозицията, не бяха приети от мнозинството.

Отхвърлено бе и предложението на социалиста Тодор Стоилов на самата сесия да се промени характеристиката на зоната в зелена, вместо както е според плана – зона за рекреация.

И друго предложение не мина, въпреки че се прегласува два пъти. Това се случи след половинчасова почивка, обявена от председателя на Об С Александър Държиков, в която представителите на различните политически групи са мъдрели как да гласуват.

Появиха се и предложения кметът да бъде упълномощен да преговаря за откупка на частния терен, което на фона на пробития общински бюджет е почти невъзможно – материалният интерес на частния собственик, ако разгърне позволеното строителство от близо 65 000 РЗП е поне 100 000 000 лева.

Общински съветници все пак дадоха право на гражданите да изкажат своята позиция от трибуната. Още в началото на дебата пред старейшините говориха юристи, екоактивисти, бивш кандидат за кмет и ландшафтният архитект Станимир Шаламанов. Последният в детайл се спря на юридическата част от казуса с въпросните 81 дка и категорично подчерта, че промяната в функционалността на зоната е незаконосъобразна.

Той изреди няколко факта, с които се опита да опровергае „опорките“, както ги описа, които общината използва за да обясни пред Общински съвет, че няма друг избор. Чуйте какво каза във видеото Станимир Шаламанов:

След него главният архитект Димитър Ахрянов продължи да настоява, че нито една от стъпките при създаването на новия устройствен план не е незаконна. Ахрянов подчерта, че в началото общината е получила възражение от собственика на имота, в което е представил подробен устройствен план на парцела си, издаден през 2001 година, според който той може да бъде застроен много по-плътно от това, което предвижда новият ОУП.

Ахрянов заяви, че изготвеният през 2001 година ПУП не е отразен правилно при процедирането на обновения общ устройствен план в началото и затова общината е решила да измени зоната на такава за рекреация, тъй като това, по думите му е „Най-малкото зло“ – имотът ще бъде застроен на 30%, като в тези проценти влизат алеи и паркинги.

Ахрянов подчерта, че измененията в ОУП трябва да са съобразени с действащите подробни устройствени планове.

Той обаче не се спря на основния довод на архитект Шаламанов за незаконосъобразност, а именно, че ПУП-ът от 2001 година не е съобразен със стария ОУП и на практика е нищожен.

В рамките на дебата голяма част от общинските съветници подчертаха, че трябва да се запознаят по-детайлно със стратегическия документ, за да вземат правилно решение, но в крайна сметка повечето от изказващите се гласуваха „За“ приемането на новия ОУП веднага след почивката.

„Ако бъде гласуван ОУП в този му вид, много бомби ще избухнат, а не само тази в парк „Отдих и култура“. В града цари небивала алчност върху града на Пловдив – след като всеки свободен парцел се разграбва и презастроява с пластмасови сгради и стъклени витрини“, заяви независимият общински съветник Слави Георгиев, който бе твърдо против приемането на новия ОУП.

Не познаваме това, което гласуваме днес, заяви Стефан Послийски от ВМРО, който след почивката гласува с „въздържал се“ за това, което не познава.

Най-пламенни поддръжници на новия план бяха представителите на Кауза България, които няколко пъти гласуваха против отмяна на точката от дневния ред. При едно от тях се появи интересен нюанс – при първо гласуване хората от „Съюз за Пловдив“ не упражниха правото си на вот в пленарна зала, с което предложението мина. Евелин Парасков обаче даде знак с ръка, предложението бе прегласувано и не мина.

Най-емоционална от гражданите бе Тони Стойчева, която заяви следното: „Въпреки работата си като адвокат, и въпреки двете си деца в последно време се занимавам да спася града си от съсипването му. Писна ми, затова съм тук отново за втори път в рамките на този месец. Гледаме ви какво правите“.

Петчасовият дебат в крайна сметка завърши с викове „Мафия“ и „Корумпяги“ към общинските съветници от гражданите, докато напускаха заседанието.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Ей тва вече е хубава Заменка направо с държавата че едни много хубави военни потделения има по центъра и около него тамън всичките ще стагнат пък ако не стигнат и малко общински имоти за допълнение🙃

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина