Приеха Бюджет 2021 на Пловдив без особени драматургии в дебата (ВИДЕО)

Актуално Власт Гласове Градът Новини

За пореден път опозицията остро критикува управляващите за липсата на реформи в администрацията

Финалът беше грандиозен

След заседание, продължило над 3 часа с две почивки, Общинският съвет на Пловдив прие Бюджет 2021 с 30 гласа „За“, 13 „Против“ и нито един „Въздържал се“.

Рамката на основния финансов документ и приоритетите на администрацията изчете лично кметът Здравко Димитров.

„Не се сбъднаха мрачните прогнози за пълен застой и през тази година имаме сериозно увеличение на приходите,“ започна с коментар той.

Градоначалникът акцентира на 40-те млн. лв. в повече в сравнение с м.г. от държавно делегираните средства. Димитров подчерта още, че шестимата районни кметове ще разполагат общо с 80 млн. лева, от които 17,5 са от местния бюджет, а конкретно 5 млн. от тях са за ремонти и благоустрояване на кварталите.

„198 млн лева са заложени за изпълнение в Капиталовата програма на града. От тях 77 млн. са  собствените средства, а останалото е привлечено европейско финансиране,“ подчерта Димитров.

Той наблегна на факта, че 22 млн. са за нови детски градини и основен ремонт на съществуващия сграден фонд. 17 млн лева ще бъдат инвестирани в общинското здравеопазване.

По време на продължителните дебати бяха отправени десетки предложения както от опозицията, така и от представителите на управляващата партия. Голяма част от тях отпаднаха.

„Не мога да разбера защо мечтата на всеки един пловдивски кмет е да остави след себе си булевард?! А Пловдив може да се развива и с много по-малко средства, скрити в детайлите,“ коментира независимият Слави Георгиев.

Той насочи вниманието на колегите си към бюджетите на ОП-тата и даде пример с несъбрани вземания на Жилфонд за над 3 млн. лв. и планирани 300 хил. за събиране тази година. Същото е и с „Общинска охрана“, посочи Георгиев, където има несъбрани глоби за 5,7 млн. лева, а планираните за събиране са 612 хил.

Тука изтичат парите на Пловдив,“ категоричен е Слави Георгиев.

Независимият съветник попита за какво точно ще бъдат разходвани 2 млн.лв. за „външни услуги“ в администрацията на Община Пловдив „Нещо за психолози може би“, но не получи отговор на този въпрос.

„Между другото много важно е г-н Димитров да разбере, че с този бюджет мандата му изтича на половина,“ отбеляза той.

За пореден път опозицията остро критикува управляващите за липсата на реформи в администрацията.

От вносителя при гласуване бяха приети предложенията на групата на ГЕРБ за преосмисляне на някои разходи на ОП „Чистота“ за сметка на други, както и осигуряването на  допълнителни 300 000 лева за район „Централен“ и по 100 000 за „Източен“ и „Северен“.

Зам.кметът по финанси Величко Родопски се съгласи и с предложението на съветника Атанас Узунов за отпускането на 42 000 лева за основен ремонт  на физкултурния салон на училище „Братя Миладинови“.

Въпреки, че Об С прие Бюджет 2021 на Пловдив без особени драматургии в дебата, финалът на сесията бе грандиозен. С процедурата „отрицателен вот“ накрая думата взе общинската съветничка от Обединение „Демократична България“ Добромира Костова, която се обърна към кмета заради негова реплика, чута в кулоарите по време на почивката за консултации.

В разговор между Здравко Димитров и заместникът му с ресор финанси Величко Родопски попитал Зико „имаше и едно предложение на Йордан Иванов“ (бел. авт.: съветникът поиска да се предвидят средства за ремонт на ул. „Велбъжд“ в отсечката с номера от 1 до 18), на което кметът отвърнал

„Да дойде тука да целува ръка и ще говорим.“  

Костова изрази възмущението си от това, като нарече изявлението на Димитров „много грозно“.

„Не Ви е в положението да се изявявате като кръстник. Зад нас стоят гражданите на Пловдив и те ли трябва да дойдат да ви целуват ръка?!“

Зико я репликира от трибуната, че това било “на майтап”.

Зам.-кметът Величко Родопски прие да бъдат осигурени 100 хиляди лева за този ремонт.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Приеха Бюджет 2021 на Пловдив без особени драматургии в дебата (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.