Президентът Румен Радев: Лекарите не трябва да бъдат възпрепятствани от системата

Актуално Градът Новини ПУЛС

Над 1000 медицински лица напускат България всяка година

Никола Михайлов, стажант

“Един лекар има нужда от постоянно израстване, което не би трябвало да бъде възпрепятствано от настоящите недостатъци на системата. Проучванията сочат, че всеки втори млад медицински специалист не намира смисъл да се развива тук, в България.” Това каза президентът Румен Радев по време на церемония за официалното учредяване на фондация „Млади медици за България“. Събитието бе в зала С.И.Л.А. в Пловдив.

Като основен проблем пред младите медицински лица, държавният глава посочи заплащането.

Заради напускащите страната ни медицински служители, България губи не само важни квалифицирани кадри, но и пари. Д-р Михаил Калнев, лекар в клиника по Неврохирургия към УМБАЛ “Свети Георги”, разказа за промените в наредбата за специализацията. Държавата дава субсидия в размер на 9000 лева годишно на лекарите специализанти. Само по себе си това е много добро решение, защото младите медици получават по-висока финансова помощ. Но ако след това те решат да заминат в чужбина или изцяло напуснат медицинската сфера, тези пари ще бъдат загубени. Откриват се и нови казуси: един млад лекар специалист да получава по-ниска заплата от тази, която е получавал като лекар специализант. И когато той реши да търси по-високо заплащане другаде, България ще загуби не просто лекар, а специалист.

Идеята на фондация “Млади медици за България” е да подпомага финансово млади лекари и да ги мотивира да останат в страната. Подкрепяни ще бъдат лица до 35 години, като ще получават заплащане в размер на половин заплата на начинаещ лекар.

Човекът, чиято идея е създаването на фондацията, е д-р Динко Младенов, управител на клиника “Медикус Алфа”.

“Неслучайно избрах тази дата. Само независимият човек може да бъде свободен. А само свободният човек може да работи, да твори за общото човешко благо. Все още е труден достъпът до специализация. Млад лекар специализира платена специализация – работи по 180 часа и накрая плаща 350 лева. Това са абсурди, които вие, младите, трябва да отстраните. Ние помагаме финансово, а вие трябва да се преборите за по-добри условия на вашата специализация. Създайте клубове, сдружения, ние ще помогнем финансово. Сдружете се и тропнете по масата на институциите.”

Присъстващи на събитието бяха останалите лица, отговорни за създаването на фондацията, както и 7 от първите млади лекари, които ще получат помощ от “Млади медици за България”, а водещ беше актьорът Николай Сотиров.

Д-р Никола Марков, специалист по психиатрия, сподели, че всяка година над 1000 медицински лица напускат страната ни. По данни, представени от него, в България има най-малко психиатри на глава от населението в целия Европейски съюз- между 3 и 8 пъти по-малко, отколкото в Гърция и Швейцария.

Пред сградата, в която се проведе събитието, се събра и малка група протестиращи. Развяващи български знамена, те скандираха против министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Заедно с искането за оставка обаче, се чуваха и викове в подкрепа на президента Румен Радев.

Споделете ни във:

3 коментара за “Президентът Румен Радев: Лекарите не трябва да бъдат възпрепятствани от системата

  1. Моля ПРЕСТАНЕТЕ с тази ПОЛИТИКА и ОБЩИ ПРИКАЗКИ.
    ФА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ,ФА СЕ ЗАБРАНИ ХАЗАРТА И ХВЪРЛЯНЕТО НА ХРАНИТЕЛНИ ЮРОДУКТИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

  2. =ПРОКУРАТУРАТА ДА РАЗСЛЕДВА ИМУЩРСТВОТО НА Д- р Антоанета ДИМИТРОВА ТОМОЕА ,наДаниела УЗУНОВА ФИРМИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.