АктуалноБизнесБългарияНовиниРазследване

Преразпределят бизнеса на Къро

Стартирало е видимо преразпределение в легалния бизнес на Къро у нас. Броени дни след като издирваният от Интерпол Красимир Каменов и семейството му бяха убити в Кейптаун, ЮАР.

Кой беше Красимир Каменов-Къро

Справка в Търговския регистър показва активност при поне няколко от свързваните или пряко контролираните от Каменов дружества. Първите действия в тази посока са засечени още от 26 май – ден след атентата. Три компании, които досега се водеха формално собственост на подставени лица, са продадени срещу символични суми на Румен Драганов Илиев, пише Капитал.

Той е дългогодишен управител на една от официалните компании на Къро, „Камекс КА“, но сега, изглежда, е минал към противниковия лагер. Източници, запознати с бизнес делата на Каменов, обрисуват като такъв Размиг Чакърян-Ами – някогашното доверено лице на Каменов, който обаче постепенно овладява части от бизнеса и по-специално дейностите по ГКПП Капитан Андреево. Като второ лице се сочи и бившата съпруга на разстреляния – Светлана Каменова.

На 1 юни същият Румен Илиев е заявен за вписване и като изпълнен директор на „Слатина-Къра“ – компанията, притежаваща зеленчуковата борса в „Слатина“, а Красимир и Гергана Каменови са освободени от борда.

Три сделки

Първите промени са инициирани още на следващия ден след убийството. На 26 май с идентични договори, сключени при един и същ нотариус и заявени от един и същ адвокат, Румен Илиев купува три компании за символични суми. Това са „Омега 69“ (продадена за 1000 лв.), „Булрат“ (също 1000 лв.) и „Файтинг академи“ (10 лв.).

От тях най-известна е първата, чието име нашумя покрай побоя на журналисти от bTV през 2017 г. от нейни служители на магистрала „Тракия“. По-рано през 2012 г. пък фирмата за кратко се озова като стопанин на паркинга на новопостроената „Арена Армеец“, избран от „Национална спортна база“ към спортното министерство. Тя се занимава и с охраната на зеленчуковата борса в „Слатина“.

„Булрат“ също от години е наемател на различни паркинги в София, включително на 5 обекта от общинската ЦГМ, както и други обекти като паркинга пред „Пирогов“.

И „Омега 69“, и „Булрат“ са създадени в началото на века, като първоначално съдружник в тях е била тогавашната съпруга на Къро Светлана Каменова. И двете имат лицензи за частна охранителна дейност от ГД „Национална полиция“. По данни от АПИС първата има 27 служители, а втората – 18. Годишните приходи на „Омега 69“ в последните години варират в диапазона 500 – 800 хил. лв., а тези на „Булрат“ са около 400 хил. лв.

Последното дружество в пакета – „Файтинг академи“, е по-скоро регистрирано – през 2020 г., и стои зад спортната зала и отбора по бойни изкуства, ситуирани в зеленчуковата борса.

Бойни другари

И в трите дружества през годините има доста промени на формалните собственици и управители, като често видимо става въпрос за младежи и треньори по бокс, кикбокс, ММА или други бойни изкуства там.

Допреди 26 май собственик на „Омега 69“ и „Файтинг академи“ се води Александър Младенов, който е председател на регистрирания на адреса на борсата боксов клуб „София“. А „Булрат“ е било притежание на Марио Христов, който е в управата на същия клуб. Любопитно е също, че буквално две седмици преди фаталните за Каменов събития е основан и нов боксов клуб – „Бахчеванов“, в чиято управа влизат и продавачът Александър Младенов, и купувачът Румен Илиев.

И борсов преврат

След прехвърлянията при формално непритежавани от Каменов компании бързо започват действия по овладяване и на официалните му бизнеси. Засега това е видимо при „Слатина-Къра“, където на общо събрание на 1 юни Красимир Каменов е освободен от борда. Същото се случва и с двете изпълнителни директорки – съпругата му Гергана Каменова и Гергана Първанова. Последната е била назначена в края на март на мястото на Филип Стоянов – друг някогашен доверен мениджър на Каменов, който се обръща срещу него и става свидетел на прокуратурата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина