АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Представител на СЗО за България: Край на епидемията през 2022 у нас няма да има

Вече е тук и сезонният грип, което представлява двоен риск

Може би ще има още нови щамове на коронавируса и дори страните да се готвят за край на пандемията, очакването да се сложи край до края на 2022 г. за България не е валидно. Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. За разлика от европейските страни, в България при вълната, която започна още преди да е свършила предишната, ще има още повече последствия.

Данните, че Омикрон преминава по-леко са оптимистични. Те сочат, че вирусът намира хора, които не са ваксинирани. Доминиращият щам все още е Делта, но Омикрон започва да набира сила, посочи специалистът тази сутрин пред бТВ. Той коментира, че е възможно е да се смесят във настъпващата вълна и двата щама. За Омикрон се знае, че от него се заразяват и хора с две дози, а и бустерна доза, но го карат по-леко. Околийски все пак потвърди, че хората с хронични заболявания – кардиологични и онкозаболявания – са в риск от смърт.

По думите му вече е наличен и сезонният грип, което представлява двоен риск – комбинация от грип и коронавирус, което е още по-смъртоносно.

Има статистика според която, около 30% от хората преболедували с коронавирус – развиват тревожно разстройство или „мозъчна мъгла“, коментира експертът.

СЗО подкрепя ваксинирането на деца и юноши, а училищата трябва да са последните места, които се затварят, анализира препоръката на организацията да не се бърза с ваксинацията на деца.

„СЗО иска стратегия за комуникация на риска с екшън план за ваксинацията. Има работна група в Министерство на здравеопазването, която я създава, и се очаква да дни да има предложения и тя да влезе в Министерски съвет“, съобщи още доц. Михаил Околийски.

Снимка на корицата: news.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. „За Омикрон се знае, че от него се заразяват и хора с две дози, а и бустерна доза, но го карат по-леко. “ – Кои го карат по-леко? Тези, които оцелеят в болниците ли? Как може ваксини, създадени за спайк-протеина на Алфа варианта да ни пазят от Омикрон, чийто протеин е съвсем различен и има множество мутации? Защо заблуждавате хората, а после се чудите, че не ви вярват?

  2. ТАКИВА ПЛАТЕНИ БОКЛУЦИ ОТ СЗО НЕ НЕ МИ ГИ ХВАЛЕТЕ ЗНАЕМ,ЧЕ ЛЕКУВАТ НАРОДА КАТО ГО ИЗБИВАТ С ТЕХНИЯ ПРОТОКОЛ.И ШИБАНИТЕ МЕДИЙ ПОДКРЕПЯТ ТОВА ДА ИМ ЕБ… МАЙКАТА И НА ТЯХ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина