АктуалноГласовеЗдравеМненияНовиниПУЛС

Преболедувалите няма нужда да се ваксинират

Със сигурност ще има имунизация и реимунизация

Проф. Чорбанов: „Нито една от тези ваксини не е имало на пазара. Няма как някой да има опит с тези ваксини и да знае коя е по-добра или по-лоша“

Ръководителят на департамент “Имунология“ в Института по микробиология към БАН смята, че обществото може да бъде компетентно по темата с ваксините срещу Covid-19, но трябва много добре да му бъде преведено какво следва от един такъв избор.

„Нито една от тези ваксини не е имало на пазара. Няма как някой да има опит с тези ваксини и да знае коя е по-добра или по-лоша. Който от тези варианти да се избере, изборът би бил изключително емпиричен“, заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Досега нямаме нито една официална регистрация на ваксина срещу коронавируса

Проф. Чорбанов отбеляза в студиото на „България сутрин“, че създателите на ваксините са много умерени, защото добре знаят потенциалните рискове.

„Има много дълъг път, докато се каже, че една ваксина е успешна. Все още не знаем как ще реагират рисковите групи – ваксините са тествани в много кратък период. Рисковите групи са тези, които дават жертвите и боледуват тежко. Предизвикателство е дали ще се започне с тях или с лекарите“, каза още проф. Чорбанов.

Ваксината е най-тежкото лекарство, смята имунологът. Поставянето им е изключително важно и трябва да става само от професионалисти.

Здравният министър: Ваксините за Covid-19 ще са доброволни и безплатни

„Персоналът трябва да е много добре обучен как се работи с фризер при минус 70 градуса. Нито една ваксина не е официално регистрирана в ЕС. Със сигурност ще има поне 2 имунизации – имунизация и реимунизация. През какъв период ще бъде? Всичко това зависи от типа ваксина. Предлагам да изчакаме да бъде регистрирана поне една“, каза още имунологът.

Той коментира и руската ваксина. „За момента нищо не се знае за ваксината на Русия. Владимир Путин вече обяви, че трябва да започне масова ваксинация на населението.“

Ваксините биха спомогнали за края на пандемията, ако са успешни, заключи професорът.

След Нова година започва имунизация на населението срещу коронавирус

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. …опитните мишлета да стиснат очички и да оголят ръчички за инжекцийка…най- много да им пораснат главите два номера по- големи,,,ко толкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина