АктуалноБългарияВластЗдравеНовиниПод лупаПУЛС

След Нова година започва имунизация на населението срещу коронавирус

Готвят Национален план за ваксиниране на населението, а вече е създаден Съвет за координирането на този план

Ангелов не отговори на питането дали ваксината на Пфайзер, както и останалите имат разрешение за употреба

Имунизация на населението срещу коронавирус със сигурност ще започне в началото на 2021-ва година. Това стана ясно на днешния брифинг, сред заседанието на Министерски съвет, на които бе представен Национален план на България за готовност при пандемия.

„До края на годината в страната трябва да пристигнат първите дози от ваксина срещу COVID-19, а самото ваксиниране ще може да започне седмица след доставката. Първоначално ще бъдат имунизирани хората от високорисковите групи. „В самото начало на ваксинирането личните лекари няма да участват, ще участват лекарите от болниците“, обясни здравният министър.

По думите му в края на седмицата трябва да бъдат доставени първите 7 специални фризера за съхранение на ваксината на „Пфайзер“, тъй като тя трябва да се съхранява при над -70 градуса по Целзий. Тези хладилници ще са достатъчни само за първата доставка и ще бъдат разположени в София и Бургас. Договорите за тях се подписват днес и утре, стана ясно от думите на Ангелов в отговор на журналистически въпрос.

Министърът на здравеопазването не отговори на питането дали ваксината на Пфайзер, както и останалите имат разрешение за употреба.

На няколко пъти той подчерта „каквото за всички граждани на ЕС, това и за нас“, като уточни че българите ще имат възможност да избират от коя ваксини да си поставят, след като МЗ проведе информационна кампания, а държавата ще осигури безплатен достъп до всички налични ваксини.

„Рано или късно, дай Боже още в края на годината, но със сигурност след Нова година ние ще започнем имунизация на населението. Има ясни правила в имунологията – не имунизираш ли 60 % от населението, ти предпазваш само индивида, които се е имунизирал,“ коментира главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обяви, че правителството и НОЩ имат така или иначе генеричната готовност.

„До четвъртък МЗ ще разработи Национален план за ваксиниране на населението срещу ковид -19 и той ще се представи на МС . Вече определихме Съвет за координация на Националния план за ваксиниране,“ стана ясно от думите на ресорния министър.

Определен е и неговият ръководител – това е Генералният директор на БЧК пороф. д-р  Красимир Гигов, главен експерт за координиране на Съвета за бедствени ситуации, член на Надзорния съвет на НЗОК. В различни периоди е бил и консултант към МЗ, както и към Правителствената комисия по бедствия и аварии, към МВнР, към ековедомството и др. по въпроси на организацията на медицинското осигуряване при екстремни ситуации, токсикология, радиология и др.

Пороф. Красимир Гигов би се справил успешно с процеса на организиране и реализация на целия план, категоричен е министър Ангелов.

Да подпомогнат дейността му изявиха готовност и ген. Мутафчийски и порф. Балтов, чийто медицински заведения също са поръчали фризери за ваксината и очакват доставките.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Костадинка първа да даде солидарен пример, ако не му доокапят веждите, значи е ок. каза:

    Няма сила, която да Ни накара да си инжектираме това “ нещо“ , което е с изпитания и резултати- 2 ( два) месеца !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина