Правят „Музей на различното детство“ в Пловдив – ВИДЕО

Актуално Градът Култура Новини
музей на изоставените деца

Целта е да се повиши обществената осведоменост относно институционалните грижи в България – ГАЛЕРИЯ 

В проекта си партнират Община Пловдив, Foundling Museum – Лондон, Великобритания и Фондация „За нашите деца“

На петия етаж на бившия Дом ца деца лишени от родителска грижа „Рада Киркович“, където днес бе открит  модерен център за ранно детско развитие, фондация за нашите деца, в партньорство с на Музея за изоставени деца в Лондон, е създала документална експозиция, наречена „Другото детство“.

Изложбата представя историята на сградата и деинституционализацията на децата от домове в Пловдив и България.

Една от целите на изложбата е да повиши обществената осведоменост относно институционалните грижи. Подреждането ѝ в сградата на първото затворени сиропиталище на територията на страната през март 2014.

В деня на официалното откриване на иновативния „Комплекс за ранно детско развитие“ в Пловдив, резултат от двугодишната работа на фондация „За Нашите Деца“ с подкрепата на Община Пловдив, бизнесът на Пловдив и активните граждани, беше подписан и Меморандум за разбирателство между Община Пловдив, Foundling Museum – Лондон, Великобритания и Фондация „За нашите деца“. Документът осигурява културните и образователни измерения на предоставянето на институционални грижи и обогатяването им с кроскултурни подходи.

Инициативата ще допринесе за обмен на съвременно ноу-хау в музейното дело и конкретно по отношение на историята на институционалните грижи в Обединеното кралство и България. Меморандумът е насочен и към сътрудничество при изграждането на база за нови културни политики в полагането на грижи за децата, както и във връзка с потребността от адекватни интервенции в периода на ранното детско развитие.

Подписи под меморандума положиха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Каро Хауел, изпълнителен директор на The Foundling Museum-London и Юлияна Гюрова – член на Настоятелството на фондация „За Нашите Деца“.

Според споразумението ще се представят също добри практики от Обединеното кралство за организиране на музейни дейности, градене на аудитория, проектиране на музейни пространства, както и куриране на изложби за историята на институционалните грижи.

То включва още предоставянето на подкрепа за екипа на Община Пловдив, местните културни общности и Фондацията при съставянето и разработването на постоянната експозиция „Различното детство“ и потенциалното ѝ превръщане в „Музей на различното детство“, разположен в град Пловдив като част от „Комплекса за ранно детско развитие“.

Меморандумът се сключва за срок от 3 календарни години и влиза в сила от деня на подписването.

Ето какво разказа за сътрудничеството Каро Хауел, изпълнителен директор на The Foundling Museum-London.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.