Право на отговор: В „Градини и паркове“ не са изненадани от тревата, полагат усилия по-скоро да я окосят

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Право на отговор на ОП „Градини и паркове“ на публикацията ни „Тревата пак ни изненада!“

„Никой не е изненадан от нормалния растеж на тревата през този период на годината. Косим още от март. Големите паркове и градини са с по 5-6 коситби. Повечето междублокови пространства са на втора коситба. Винаги през пролетта, когато има и повече валежи, е едно и също“. Това отговаря ландшафтният архитект на „Градини и паркове“ Десислава Танчева по повод публикуваната по-рано днес статия с мнението на ландшафтния архитект Невена Цветкова.

Дори се полагат извънредни усилия за по-бързото окосяване на тревните площи. За първия път в големите междублокови пространства в „Тракия“ се пуска мощен трактор с мулчер, същият, който миналата есен за броени дни окоси 170 декара в коритото на река Марица. Това позволява екипите да работят по-ефективно в другите зони. Допълнителна бригада се заема с косенето на бул. „Марица-юг“ на територията на район „Източен“. Всички косачи работят и в събота.

В „Градини и паркове“ има достатъчно добри експерти, които са наясно, че оформянето на короните на дърветата се извършва извън периода на вегетация. Това обаче е невъзможен лукс, като се има предвид силно застарялата растителност в целия град. Масовото наличие на сухи дървета създава потенциално опасност за хората. Ако нашите екипи не работеха целогодишно, падналите при вчерашната буря дървета нямаше да са 20-30, а щяха да са 200-300, казва Танчева.

По думите й цветните фигури са оптимизирани като както състав, брой и разположение и не е вярно, че не се виждали от тревата. Нито пък отговарят на истината твърденията за поливните системи. Не 500 лева, а значително по-ниска е цената на един програматор. Само че при автоматизираните системи има още редица други елементи, включително разпръсквачи, които общо струват много пари. Кражбата само на един разпръсквач компрометира цялата поливка. Такива проблеми има в много паркове, дори и в зелените площи пред сградата на общината. Честа причина са вандалски прояви.

Редовно се крадат и чупят кранове, разпръквачи, електроклапани в Цар-Симеоновата градина, в новия парк „2019“ в „Тракия“, в облагородената по европейски проект първа градска част, където също са изградени такива системи. Автоматизираните поливни системи предполагат една много ефективна охрана, тъй като и най-малката повреда компрометира поливането, допълва ладшафтният архитект на „Градини и паркове“ Десислава Танчева.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.