АктуалноГрадътКриминалеНовини

Пожар изпепели жилище в Пловдив, тръгнал от електрическо одеяло

Електрическо одеяло предизвика пожар, изпепелил жилище в Пловдив рано тази сутрин. В апартамента се е намирало момиче, което се е спасило само благодарение на късмета си

Малко преди 06.00 ч. тази сутрин сигнал за пожар на бул. „Александър Стамболийски“ вдига по тревога огнеборците от Втора служба. Огнените езици тръгнали от електрическо одеяло и бързо обхванали цялата стая в жилището, намиращо се на четвъртия етаж.

Обитателката на апартамента- младо момиче, е имала огромен късмет, че се е събудила и успяла да напусне дома си. Ако реакцията й е била закъсняла само с няколко минути, ситуацията е можела да бъде фатална за живота и. При пристигането на огнеборците стълбището било изключително задимено и огънят вече бил обхванал и унищожил голяма част от домашното имущество. На помощ са изпратени още три пожарни автомобила и благодарение на действията на огнеборците са предотвратени по- сериозни щети и за останалите жилища в блока.

„От решаващо значение при подобни произшествия е бързата евакуация на съседите и живущите в сградата, както и изправността на пожарните кранове в самата сграда. Съветваме домоуправителите- особено в сгради, където живеят повече семейства, да огледат добре евакуационните изходи и ако има пречки- постоянното им затваряне, да бъдат отстранени. Припомняме, че през летните месеци съзнателни жители на различни адреси в Пловдив подаваха сигнали до районни службите, че част от входовете на блоковете, за които отговарят, са напълно затворени. Един такъв пример е свързан с невъзможността за евакуация на живущи в 14- етажен жилищен блок на бул. „Дунав“. След като се свързаха с нас и ни информираха за заварена врата на вход, служещ за евакуация, наш инспектор извърши проверка и направи предписание за отстраняването и. Само ден по- късно проблемът бе решен, а хората – спокойни и сигурни. Съветваме домоуправителите при нужда, да потърсят съдействие и за проверка в изправността на пожарните кранове, разположени в общите части на сградите. Бързината на нашата реакция в подобни случаи често може да зависи от достъпността и изрядността!“, съобщават от Пожарната.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина