АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Постна анкета по новия План за градска мобилност на Пловдив

Електронното проучване, чрез което Общината събира граждански предложения, има очевадни бъгове

Допитването трябва да събере информация за транспортното поведение, очакванията и предложенията на гражданите и гостите на града, за да гарантира транспортното обслужване на хората и бизнеса с интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни решения и услуги за следващите 10 години

Общината прави обществено допитване до гражданите и гостите на града, под формата на онлайн анкета по въпросите на новия План за устойчива градска мобилност. Стратегическият документ трябва да гарантира транспортното обслужване на хората и бизнеса в общината, да зададе интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения и услуги за следващите 10 години. Неговото разработване ще осигури възможност на управата на Пловдив да кандидатства по европейски проекти за модернизация на обществения транспорт.

Екипът, който разработва Плана за устойчива градска мобилност, пита какви са очакванията и предложенията на обществото относно обществения транспорт, организацията на движението и паркирането, интермодалността, както и състоянието на околната среда в града. Крайният срок за попълване на анкетата е 15 март 2023 г. Тя е достъпна на сайта на общината – ТУК.

В апела си за участие от администрацията уточняват, че отговорите на всички, включили се в анкетата, са анонимни и получените резултати ще бъдат разглеждани единствено в обобщен вариант и за целите на статистически анализ на всички получени данни.

Анкетата отнема около 5 минути време за попълване, но е меко казано „постна“. Съдържа общо 16 питания. Почти половината от тях (от 1-6) са въпроси, очертаващи профила на анкетирания – възраст, квартал, пол, образователен статус, поводи за пътуване и други.

Във въпроси с номера от 11-15, където се пита:

Какъв транспорт използвате най-често за придвижванията си в делнични дни?

А какъв транспорт използвате най-често за придвижванията си в почивни дни?

Колко линии на обществения градски транспорт обслужват квартала Ви?

и т.н.

Основният проблем на електронното допитване е, че почти всички въпроси, касаещи проблеми и предложения могат да имат повече от един отговор. Това е отчетено от съставителите, но не е работеща опция на анкетата. Няма начин да отбележите две или три точки с клик на мишката.

Единственият вариант да дадете повече от един отговор е да отбележите други и там надлежно да какво имате предвид.

Друг възможен вариант да опишете всичко, което имате да кажете по темите е в т. 16. Моля отбележете Вашите коментари, препоръки или идеи за подобряване на градската мобилност в Пловдив (свободен текст).

Този бъг определено ще се отрази на статистическите данни, а от там и на анализите, които ще бъдат направени по тях.

Напомняме, че настоящата анкета се провежда в рамките на договор, възложен от Община Пловдив за „Разработване на План за устойчива градска мобилност на Община Пловдив“ и цели събиране на информация относно транспортното поведение, очакванията и предложенията на гражданите и гостите на града във връзка с градската мобилност в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

 1. Ако се огледат всекиМЕСЕЧНИТЕ разноски на отговорните за „транспорта“ служители, чиновници, САНОВНИЦИ и боляри назначени на синекура в яслата на ГЕРБавия СелСъвет (ама от Зико додолу до машинописката) и се огледа

  ПРОДУКТЪТ КОЙТО СА ПРОИЗВЕЛИ =СРАМЕЖЛИВИЯ „ВЪПРОСНИК“=

  СТАВА ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН, ЧЕ ХРАНИМ ПАРАЗИТИ:

  ТЕ НИ ПИТАТ „КАКЪВ ТРАНСПОРТ ПОЛЗВАШ“ СЯКАШ НЕ ВИЖДАТ, ЧЕ ПОНАСТОЯЩЕМ В СЕГАШНО ГЛАГОЛНО ВРЕМЕ…

  …ПЛОВДИВ НЯМА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ…

  1. МАРШРУТКИТЕ ПРЕСТРУВАЩИ СЕ НА АВТОБУСИ СА СИ ЧАСТНИ СРЕДСТВА ТАКА КАКТО

   ТАКСИТА

   ВЕЛОСИПЕДИ

   ТРОТИНЕТКИ И РОЛКЪНКИ

   МАГАРЕНЦА ПО НАЙ-ДЪЛГАТА ПЕШЕХОДНА В ГАЛАКТИКАТА

   В 2023 в градовете из белите държави ОБЩЕСТВЕН транспорт значи друго, нещо повече, и е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ГРАДСКАТА УПРАВА, докато частни таксита и маршрутки са …допълнение.

   Очакваме уволнения, начиная с баскетБОЛНИЯ мозъклия

   1. „Ситуацията с „Брезовско шосе“ за Община Пловдив е достатъчно сложна, затова много Ви моля, не я усложнявайте допълнително с Вашите оплаквания!“

    1. „Ситуацията с „Брезовско шосе“ за Община Пловдив е достатъчно сложна, затова много Ви моля, не я усложнявайте допълнително с Вашите оплаквания!“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина