Политологът Димитър Аврамов: В катастрофиралата БСП и в загубила власт ГЕРБ започват процеси на разпад

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа
Какво се случи в изборния ден? На този въпрос отговаря политологът Димитър Аврамов в личния си Фейсбук профил. Ето и отговора:
Дори преди да имаме окончателни резултати е ясно, че:
1. Отиде си “Парламентът на лакеите”. Следващият български парламент ще бъде по-плуралистичен. В него ще има реални политически дебати.
2. Оценката на обществото за “Работа, работа, работа” е “не вършите работа”. Ако ВМРО остане извън парламента ГЕРБ остава изцяло без партньори. В пропорционалните политически системи победител на изборите не е този, който има най-много гласове, а този който има партньори и може да състави управление. Сегашната позиция на ГЕРБ “първи, но нехаресвани от почти никого” е много слаба.
3. БСП е във фактически политически фалит, а Корнелия Нинова е в оставка, дори и да не знае това.
4. Партиите на протестите от 2020 г. – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” – ще са първа политическа сила в новия парламент, ако създадат еквивалент на “Реформаторското мнозинство” от 38-то Народно събрание.
5. В катастрофиралата БСП и в загубила власт ГЕРБ започват процеси на разпад. Това не значи, че двете партии ще се сринат или ще изчезнат, но развитие в тази посока следващите 1 – 2 години не трябва да учудва никого.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.