Полицията – до децата и родителите им на Първия учебен ден

Актуално Градът Криминале Новини

През лятната ваканция на територията на дирекцията са регистрирани 33 пътнотранспортни произшествия с участието на 39 деца. Едно е загинало, а 38 са с различни наранявания

Служители на ОДМВР – Пловдив ще се грижат за пътната им безопасност през новата учебна година

Дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията 21 септември – за Ден без загинали на пътя

 

На брифинг днес, който Под тепето ви предаде на живо, в сградата на ОДМВР – Пловдив заместник-директорът комисар Васил Костадинов и началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Костадин Костов оповестиха мерките във връзка с новата учебна 2021/2022 година.

 

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpodtepetomedia%2Fvideos%2F643353529990693%2F&show_text=false&width=290&t=0″ width=”290″ height=”476″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Според статистика от сектор“Пътна полиция“ – Пловдив, в периода от 01.06. – 31.08.2021 г. на територията на дирекцията са регистрирани 33 пътнотранспортни произшествия с участието на 39 деца. Едно е загинало, а 38 са с различни наранявания. Трима от непълнолетните са участвали в катастрофите като велосипедисти, 8 – като пешеходци, а 26 са били пътници.

От представените данни стана ясно, че за гарантиране сигурността на децата и недопускане на пътни произшествия с тяхно участие са осъществени редица предварителни мероприятия и са планирани бъдещи превантивни дейности. Направени са охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини, както и на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни парапети. На работни срещи с  кметовете на общини, представители на РИО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги частни фирми са обсъдени допълнителни възможности за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства.  Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на  малолетни и непълнолетни посетители и продажбата им на алкохол и цигари.  По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.

С началото на новата учебна година усилията за предотвратяване на пътни произшествия с участие на деца и младежи се засилват. В периода от септември до октомври е в ход традиционната акция на полицията  „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, при която полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.  За постигане на максимален превантивен ефект е осигурено ежедневно присъствие на униформени в районите на училищата преди началото и в края на учебните занятия. Сред основните задачи на служителите е да реагират незабавно при забелязване на рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат на безопасно място и им дават указания за правилно поведение. Също така активно ще се намесват и за подпомагане на безопасно пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, както и по улиците с интензивно движение. Строг контрол ще се осъществява спрямо водачите на МПС за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата, като стриктно ще се следи за използване на средства за защита – обезопасителни колани и каски и детски обезопасителни системи.

Дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията 21 септември – за Ден без загинали на пътя. В контекста на Дните на безопасността на ROADPOL през тази година на национално ниво те ще преминат под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Вижте и практическите препоръки за учебната 2021/2022 година

За деца

 1. Опознай маршрута до училище и обратно до дома.
 2. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през:

– подлез/надлез, ако има;

– по-слабо натоварени кръстовища;

– регулирани със светофар кръстовища;

– пешеходните пътеки.

 1. Движи се по тротоара.
 2. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.
 3. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.
 4. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.
 5. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.
 6. Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.
 7. Постави светлоотразител на:

– раницата/чантата;

– връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба;

– на ръката и/или на крака;

– на маратонките/обувките.

 1. Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.

За родители

 1. Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!
 2. Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.
 3. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.
 4. Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.
 5. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки.
 6. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.
 7. Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя.
 8. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика.
 9. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.
 10. Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

ВАЖНО! Задължително уточнете с детето си, че ако то попадне в рискова ситуация или е свидетел на пътен инцидент, трябва да сигнализира на телефон 112, а след това веднага да уведоми Вас.

За водачи

 1. Преминавайте с по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай:

– спирка за обществения транспорт;

– подлез или надлез;

– детска градина или училище;

– детска площадка;

– спортна площадка или зала;

– парк или градина.

 1. При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.
 2. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.
 3. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.
 4. При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.
 5. Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.
 6. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.
 7. Ако сте водач на автобус, осигурете всяка седалка с обезопасителен колан.
 8. Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника.
 9. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.