АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Пловдив пред заплаха да остане без половината линии на масовия транспорт

Общината с ултиматум към превозвачите: Консорциума да си изпълни задълженията в много кратки срокове

Тодор Чонов: Преди да предприемем действия по прекратяване на договора от 2018-а за 13-те линии

Петко Ангелов: За тези плащания и този начин на работа – това е услугата!

Изгледи за светлина в тунела засега няма

Има опасност масовия градски транспорт в Пловдив да остане без половината от маршрутните си линии. Това стана ясно днес по време на поредната среща на превозвачите с управата на града.

Заговори се за повишаване на цената на билета в градския транспорт

На нея собствениците на транспортните фирми заявиха, че искат общината да им плаща по заложените в договора от 2016-а цени за пробег на километър.

„Докато не въведем дали по „Индра“-системата, или алтернативна електронно таксуване веднага след Нова година, ние не можем да започнем да плащаме реално на километър,“ обяви зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

„Всички знаете, че полагаме неимоверни усилия електронно-билетната система да заработи на високи стойности. Постигнахме частични резултати, но към момента, когато я натоварихме преди месец за няколко дена се сринаха сървърите. Тоест, възникна един проблем, който беше отстранен, но при пълното ѝ натоварване се вижда, че не издържа. До тогава ще проведем необходимите разговори и разчети, така че да имаме нов механизъм на плащане, който да представим в ОбС и по който да можем да разплащаме,“ поясни Чонов.

Местният парламент решава за цените на билетите и картите в градския транспорт

Ресорният заместник-кмет подчерта, че така и превозвачите ще знаят какво им се дължи и администрацията ще упражнява по-добър контрол.

Община Пловдив иска Консорциума да изпълнява договореностите от 2018-а за 13-те линии, стана ясно още след срещата.

„Като заговорихме за контрол, направихме много неща от началото на тази година, включително и с уведомителни писма до Консорциума, за това че някои от субектите в него – от превозвачите, имат пропуски по изпълнение на договора. Многократно, писмено и в срещи беше обърнато внимание на този проблем, до момента той не е решен. Към настоящия момент сме почти изчерпали всички възможности, така че в скоро време ще предприемем по-крайни действия по отношение на Консорциума и договора от 2018-а година,“ коментира Чонов.

Той апелираме в кратки срокове да се предприемат действия по изпълнение на договора и уточни, че става дума за автобуси с висок евро сертификат, които са заменени с по-нисък клас, които не отговарят на екологичната норма, както е заложена в договора.

„Вече повече от 7 месеца, с изключение на месеците на пандемия, ги водим тези дълги дебати, писмени предупреждения и така нататък. Тук е важно да се знае, че неизпълнението на единия от субектите води до развалянето на целия договор. Горим за 13 линии – почти половината от линиите за градски транспорт.“

Накрая той заяви, че ако изискванията не бъдат изпълнени, общината ще предприеме съответните действия.

От цялото говорене пред медиите стана ясно, че и двете страни имат претенции една към друга за неизпълнения на различни договори, а транспорта си върви както може.

Изгледи за светлина в тунела засега няма.

И да бъде прекратен договора това не ни притеснява, заяви собственикът на “Автобусни превози” Петко Ангелов и добави:

„За тези плащания и този начин на работа – това е услугата!“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Кмете, естествено е превозвачите да искат повече, но вие трябва да защитавате не техния, а обществения интерес! Защо след проведените конкурси, по тези линии пак се движат онези „щъркели“? Къде са автобусите, с които фирмите са участвали в конкурса? Защо не се спазват разписанията? Защо кондукторите и шофьорите са без маски? За дезинфекция, да не говорим. Има някакъв график, но никой не се интересува от него. Какво стана с електронната система? Ако не функционира и не може да се оправи, защо не е сезирана прокуратурата? 20 милиона не са малко пари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина