АктуалноГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовини

„Пловдив не расте, а дебелее”

Арх. Ахрянов за презастрояването: През годините се е създала практика смесените зони да влизат като предложение за изменение на ПУП с изключителна интензивност и са приемани с такива коефициенти на интензивност. Това не може да продължава така

„ Пловдив не расте, а дебелее. Издадени са строителни разрешения за 780 хиляди кв.м. РЗП. Тече процес на изключително презастрояване. Проявете крайна гъвкавост и намерете баланс”. За това призова жителят на район Северен и член на Инициативния комитет в защита на парка зад парк-хотел „Санкт Петербург” Валентин Котов пред общинските съветници днес. Думата му бе дадена в рамките на близо 90-минутния дебат относно изменението на ПУП за парцела на бившия завод на Кока Кола. Старейшините приеха предложението на Евелин Парасков от името на групата на Съюз за Пловдив параметрите за имота да бъдат занижени на до 50-процента плътност на застрояване и 50 процента озеленяване, кинт до 3 и 35 метра височина. Така местният парламент поправи решението си за изменение на ПУП от предната сесия, допускащо до 50 метра височина и 70 процента плътност на застрояване. То позволяваше 200 000 кв.м. РЗП на частния парцел, което е равно на около 3 хиляди апартамента върху имот от близо 25 декара.

До решението днес се стигна след бурни дебати по линията законосъобразност и целесъобразност. От администрацията бяха категорични, че изменението на ПУП-а е било законосъобразно, в отговор на мотивите за върнатото от областния управител Дани Каназирева решение. Всички обаче се обединиха зад мнението, че то е нецелесъобразно и ще доведе до тежко презастрояване в зоната на кръстовището на „Шести септември” и „Цариградско шосе”.

„ Развитието е едно, презастрояването е друго”, каза преди да отправи предложението към колегите си Евелин Парасков от Съюз за Пловдив.

Още в началото на дебата арх. Цоневски от Кауза Пловдив заяви, че Общински съвет не е органът, който да определя показателя на застрояване в определени имоти, а това е задача на експертните съвети.

„ Нека се следва Общия устройствен план и се гледа целесъобразността, а не това, което е позволено. Това е нецелесъобразно решение, което не трябва да подкрепяме”, обърна се към колегите си Добромира Костова от Демократична България. Именно тя повдигна дебата по конкретния казус на предишната сесия.

„ Факт е, че най-големите поражения с презастрояването са от мандата на кмета Иван Чомаков и една симпатична архитектка тогава”, включи се в дискусията независимият Слави Георгиев и подчерта, че има принципи, които трябва да се спазват- законосъобразността и гледане към бъдещето.

„ Оглушително е мълчанието на г-жа Балчева, която като вносител на предложението вече втори път не е казала нито една дума. Вие трябва да се първата, която да се изказва по тази точка. Г-н кмете, г-жа Балчева не за първи път ви поставя в подобна ситуация”, каза Георгиев.

„ Разговорът е за законосъобразност, за дадени обещания и за обществения интерес. Г-н Кмет, толкова много пъти обещахте да се борите с презастрояването, а се криете зад гърба на г-жа Балчева”, обърна се към Здравко Димитров Йордан Иванов от ДБ.

„ Прави сте и аз не искам да бъде презастроен, да има задръствания, да има мръсен въздух. Но на града ризата му е тясна и ние трябва да намерим решение. Говорих с Балчева – решението е законно, друг е въпросът дали е морално. Аз не съм съгласен да бъде така, съгласен съм с всички, които се изказвате, но това е даденост”, подхвана на свой ред Зико.

„ Не мога да се крия, прекалено голям съм, г-н Иванов, не се крия. Ако искате да ме видите- елате в кабинета ми, врата е винаги отворена”, отговори кметът на Йордан Иванов. „Нека се уважаваме. Разбирам ви времето е предизборно, поздравявам всички, които са решили да се явят на избори, нека да загърбим малко партийните пристрастия, да се смирим, всички сме се събрали за доброто на Пловдив”, допълни Зико.

„ Не съм оглушително мълчала”, отговори и зам.-кметът Невена Балчева. Тя подчерта, че има противоречие между юристите на общината и областната управа. Допълни, че не са ясно определени параметрите на смесените зони, в каквато попада парцелът на бившата фабрика на Кока Кола.

„ ЕСУТ се обръща към устройствените показатели за смесените зони, които допускат кинта 5. Аз също мисля, че на това кръстовище може да има една много елегантна сграда, със зелени площи, може и високотехнологичен парк. Вашите притеснения напълно ги споделям с тези параметри, по които, ако се направи проста аритметика, е страшно”, коментира Невена Балчева.

В дебата се включи и главният архитект Димитър Ахрянов.

„През годините се е създала практика смесените зони да влизат като предложение за изменение на ПУП с изключителна интензивност и са приемани с такива коефициенти на интензивност. Това не може да продължава така. Затова и взехме протоколно решение за зоните със смесено предназначение по наредба 7. Смятаме, че този вид зони не могат да получават коефициент на интензивност повече от 2,5”, отбеляза главният архитект Димитър Ахрянов. Но даде пример какво смята съдът по темата.

„ Съдебно решение по друг подобен казус ясно ни заявява „ Нямате право така”. ЕСУТ няма право да намали коефициентът на интензивност. Аз въобще не съм съгласен с това решение, но ПУП-ът не е приет незаконосъобразно. Нямаме рамка на Общия устройствен план и колкото по-бързо приемем новия, толкова по-бързо това нещо ще приключи. Защото той ще сложи рамката и по-ниски показатели, няма да допуска интерпретации. Ако трябва този ПУП да иде в съда, нека иде, но не обвинявайте общината, че прави незаконосъобразни неща”, обърна се към съветниците арх. Ахрянов.

Да не се приема предложението, за да не стига решението до съда, предложи Николай Радев от БСП. „Няма незаконосъобразност тук. Можем да вземем решение по целесъобразност, но тогава идва съдът. Въпросът е как да не стига дотам. Ако сега не се вземе решение , то няма как да стигне до съда. Можем да тупкаме топката до приемането на новия ОУП”, бе неговата идея по казуса.

„ Фиксираме се в една дума и тя е целесъобразност. Ролята на една администрация обаче е да издава законосъобразни решения. Хора много, цели два пъти повече. Администрацията трябва да се съсредоточи в прилагането на закона. Кой ще направи преценката дали нещо е целесъобразно. Водещ е законът, добър или лош. На тази почва хората градят очакванията си. Целесъобразността е фактор, върху който не трябва да се фиксираме”, призова пък адв. Георги Колев, който апелира да се приеме предложението на Евелин Парасков.

Добромира Костова пък продължи да настоява, че решението все пак е незаконосъобразно, заради несъобразяването с ОВОС и със съседите.

„Г-н Димитров, търсете баланса” призова тя.

„Върховенството на закона е над всичко”, подчерта пък кметът.

Мнозинството гласува дебатът да бъде прекратен по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ. И прие предложението на Евелин Парасков за свиване на показателите на застрояване.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина