Пловдив бил готов с нови мерки за подобряване на качеството на въздуха

Актуално Зелен град Новини

Картографирани са 160 000 кв. м. “кални петна” за озеленяване

Продължава купуването на машини за автоматично миене на улиците

За средства ще се кандидатства по програма „Околна среда“ 2022-2027 г. и Плана за възстановяване и устойчивост, след приемане на държавния бюджет  

Кметът Здравко Димитров обсъди с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов мерки за подобряване качество на въздуха. Срещата бе инициирана от кметовете на 4-те най-големи града София, Пловдив, Бургас и Варна. На нея приоритетно бе коментиран първият Национален механизъм за инвестиции в подобряване на качеството на въздуха, който държавата смята да реализира с национално финансиране.

По този начин ще се даде възможност на общините да кандидатстват по основните мерки за подобряване на въздуха с конкретни проектни предложения.

Министър Сандов подчерта, че механизмът ще бъде финализиран веднага след приемане на държавния бюджет, а основни приоритети в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива на общински сгради (училища, детски градини, социални и културни институти), облагородяване на междублокови пространства и закупуване на електромобили за почистване и миене на публични пространства.

Всички кметове обявиха своята проектна готовност и подчертаха, че финансирането от националния бюджет ще е ключово през 2022 г., в която още няма финансиране по новата програма „Околна среда“ 2022-2027 г. и по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Община Пловдив има готовност да предложи проекти свързани с озеленяването на нови площи и премахването на т. нар. „кални петна“, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров. Той поясни, че общината вече е картографирала тези площи и те обхващат близо 160 хил. кв. м. „И в момента работим по обновяване на техническата база на общинското предприятие „Чистота“ и ще продължим със закупуването на съоръжения за автоматично измиване“, обясни кметът, който посочи, че в последните 3 години измитите публични площи са увеличени с 36%.

И четирите най-големи града в България докладваха намаление на средногодишните концентрации на ФПЧ в последната година.

Споделете ни във:

1 thought on “Пловдив бил готов с нови мерки за подобряване на качеството на въздуха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.