АктуалноГрадътКултураНовини

Пловдив 2019 със специална програма през септември за Празника на града и годишнината от ЕСК

5 и 6 септември, 2021
ул. „Иван Вазов“, Пловдив

Улица „Иван Вазов“ става пешеходна зона за два дни по повод празниците на града – 5 и 6 септември. Пловдив обича своите улици, а всички обичат Пловдив, затова празнуваме #заедно. На открита сцена, разположена в отсечката между ул. „Авксентий Велешки“ и площад „Централен“, пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на  тематична музикална програма, ексцентрична и любопитна колекция от ретро автомобили, и да се срещнат  с гигантското семейство на „Пешеходна зона“ – премиерният спектакъл на открито за деца и възрастни на Държавен куклен театър Пловдив. За пълноценното преживяване ще допринесе и прекрасната архитектура и атмосфера на една от емблематичните улици в Пловдив.

5 септември

13:00 – 14:00 ч. – „Пешеходна зона“ – театрален спектакъл – шествие с гигантски кукли на Държавен куклен театър Пловдив

„Всяко семейство – и добре да живее – излиза на разходка!“ 🙂
Интерактивен уличен спектакъл с гигантски кукли и актьори пресъздават ситуации и сцени, които представят теми и проблеми, актуални в съвременната действителност. „Пешеходна зона” използва публичното градско пространство като увеличителна лупа за взаимоотношенията между поколенията, връзката родители – деца, екологията, културата и други важни за развитието на съвременното общество ценности.

16:00 – 18:00 ч. – Изложение на ретро автомобили и ретро автобуси – 29 години Автомобилен ретро клуб Пловдив,92 и специални гости Ретро Автобуси
18:00 ч. – D2 & Friends Acoustic
19:15 ч. – Подуене Блус Бенд и Васко Кръпката
21:00 ч. – група „Ревю“

6 септември

18:00 ч. – Hot Club de Plovdiv
19:30 ч. – УИКЕДА
21:00 ч.-  Среща с деди Йожи – музикална вечер с музиката на Йосиф Цанков по повод 110-а годишнина на композитора. С участието на Михаил Йосифов (тромпет) и Велислав Стоянов (тромбон), застават още Димитър Льолев (саксофон), Милен Кукошаров (кийборд), Даниеле Феббо (контрабас) и Борислав Петров (ударни).

*Организацията на събитието е съобразена с всички действащи наредби на здравното министерство

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА | 4, 5 и 6 септември, 2021
Събитията са част от програма Наследство – Пловдив Европейска Столица на Културата 2019

Wrong Fest Plovdiv | 2021 | Ронг Фест Пловдив | 4 и 5 септември на Гребната база, Пловдив

Български алтернативен музикален фестивал, който през 2021 г. събитието ще се проведе на 4 и 5 септември на Гребната база в Пловдив, а като съпътстваща програма ще има богата клубна алтернативна листа. Участници през 2021 са: Lalalar / Gaye su Akyol / Dub FX / Shortparis / Стругаре / Mother’s Cake / Šajzerbiterlemon / istamashina / Krekhaus / NIRA / Спални Места / Mind Trips и още.

Ронг ивентс е организацията зад Wrong Fest, който представя автентични и интересни артисти от цял свят. За изданието през 2021 г. в Пловдив организаторите си партнират с базираната в Пловдив Фондация „Метаарт“, която развива и платформата „Пост Култура”.

Виж пълната програма
Facebook събитие

Altitude/Attitude | 4 септември | 19:00-22:00 часа | площад „Съединение“ 

Altitude/Attitude реализира серия от шест публични музикални събития в Пловдив, организирани на шест различни ключови градски, археологически обекти в града, традиционни притегателни места за отдих и култура.

  • 4-ти Септември – Паметникът на Съединението със sayulke
  • 11-ти Септември – Бунарджик с BORNE ALOFT
  • 18-ти Септември – Младежки хълм с Laylla Dane
  • 25-ти Септември – Небет тепе с denitza
  • 2-ри Октомври – Сахат тепе с Julieta Intergalactica
  • 9-ти Октомври – Братската Могила с TECHNOBETON

Основната задача на проекта е да продуцира от всяко събитие рекламен, музикален клип за Пловдив, в който по естествен начин да представяме културно наследство, символите на Пловдив и съвременната младежка култура в нашия град. Всяко събитие следва формата на DJ сцена с минимална техническа намеса, лек звук и ненатрапчиво присъствие в градската среда. Събитията се провеждат в следобедните часове, музиката е подбрана спрямо локацията, секцията цели да създаде подходяща атмосфера за спокойно и приятно преживяване.

Altitude/Attitude утвърждава настоящите европейски тенденции за дигитализация на културните продукти, разширяване на онлайн дистрибуцията и засилване на комуникацията за Пловдив в бъдещите градове Европейски столици на културата: Елефсина (Гърция) 2023, Нови Сад (Сърбия) и Каунас (Латвия) през 2022.

Проект на  Танцова Забава ЕООД
Виж пълната програма.

ФЕСТИВАЛ НА ПЕПЕРУДИТЕ | 5 и 6 септември | 10:00-16:00 часа |  Дондукова градина, ПловдивФестивал на пеперудите включва серия от събития, събрани в три уикенда на септември 2021, показващи многообразието на една от най-красивата група животни в природата – техния полет, пътешествие, трансформация и красота, развивайки нов инструмент и публики.

През последните 2 години Регионален природонаучен музей Пловдив изгради единствената в България  Зала „Тропик“ с колекция от живи пеперуди, в който посетителите на живо могат да видят, да се запознаят и да съпреживеят досега с огромно разнообразие на пеперуди от различни части на света.

Проектната идея Фестивал на пеперудите цели да разшири образователната, информационната и визуална част на Зала „Тропик“, чрез организиране на фестивал на открито сред природата на „Дондуковата градина“ със събития в рамките на 1 месец – септември 2021. Фестивалът включва дейности и събития на открито: ателиета с викторини и образователни игри, организиране на Павилиони „Метаморфоза“, музикални и артистични изпълнения, фотоизложба, Издаване на Атлас за пеперудите, изготвяне на рекламен видеоклип, лекции в Планетариума на музея.

Виж повече за проекта и програмата.

МАГИЯТА НА СТЪКЛОТО – УЪРКШОП С МАЙСТОР ИВАН СТАНЕВ | 4 септември | 10:00-16:00 часа | Къща „Стамболян“, Стар град 

Майстор Иван Станев разкрива демонстрационен център за ръчно изработени стъклени изделия в Къща на художниците „Верен Стамболян“.

Демонстрации и обучения за изработване на многообразие от стъклени изделия, чрез нагряване и издухване заедно с тяхната художествена декорация. Работилниците са насочени към широк кръг публика и са подходящи както за деца, така и за възрастни участници.

Иван Станев започва работа със стъкло през 1977г. в тпк „Марица“, където усвоява в продължение на 12 години основни умения по работа със стъкло. От 1994 г. работи самостоятелно и изработва стъклени изделия за коледна украса. От 1998 до 2009 г. участва във всички коледни базари в Международен панаир Пловдив. От 2009 г. е признат за майстор в Национално-занаятчийска камара. През 2013г. създава първото в България „Стъклодувно ателие“ в Стария град на Пловдив.

Виж повече за проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина