Панаирът на занаятите в снимки

Актуално Живот Култура Новини
Представяме ви пъстротата на Пролетния панаир на занаятите в голяма галерия със снимки. Тази година той се намира на нова локация. От чешмичката срещу надписа #together по Италианската уличка и до ГХГ.
Бижутата преобладават, те започват от благородни метели и полускъпоценни камъни, и стигат до каквото може да се сетите като материал от природата, включително желъдови шапчици, цветя и насекоми в смола.
Откриването бе днес – 19.05.2022г от 18.00 ч, на стълбите на Каменица с музикална програма с участието на възпитаници на СУ ”Св.св. Кирил и Методий” в професия „Танцьор” и гайдарят Иван Карабетев.
Жители и гости на град Пловдив могат да посетят събитията на ул. „11-ти август“, ул. „Д-р Вълкович“ и ул. „Станислав Доспевски“.
На Панаир на занаятите от 19.05.2022г до 22.05.2022г, всеки ден от 10.00ч до 19.30 ч., ще видите творчеството на майстори и калфи – занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си.
Гост участници, ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, всеки ден от 10.00ч. до 18.00ч., ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”. Акцентът на това издание е пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”, където ще се представят тънкостите на един магичен и изящен занаят „Калоферска дантела”, практикуван от изключително малко майстори-занаятчии.

 

На 21.05.2022г и 22.05.2022г, всеки ден от 10.00ч до 17.00ч на Главната улица до Градска художествена галерия, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще демонстрират много рядка и малко позната у нас и по света уникална техника за плетене със совалки. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели, характерни за традиционната калоферска дантела. За всичко това ще разкажат партньорите от „Творчески център калоферска дантела”- гр. Калофер. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в изключително финия и красив занаят и на 22 май в 18.00 часа, след журиране, ще се обяви победителя в майсторската надпревара.
21.05.2022г от 14.00ч до 18.00 ч. на Главната улица до Градска художествена галерия безплатно всеки може да провокира уменията си под ръководството на Галина Симеонова – в изящния занаят Калоферската дантела, и на майстор Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки.
На 22.05.2022г от 14.00ч до 18.00ч на Главната улица до Градска художествена галерия, отново безплатно желаещите могат да творят под ръководството на майстор Ставрева, по-известна с прозвището „Стрина Пепина”.
Всеки, който желае може да участва във фотоконкурс на панаир на занаятите, като изпрати снимка, запечатала творчески момент от Пленера „Калоферска дантела-минало и бъдеще”. Снимки се приемат от 21.05.22 до 25.05.22 на имейл: [email protected] или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив и ще бъдат оценявани чрез харесвания във Facebook на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.
Има и с какво да се подсладите.
Снимка на корицата: часовник, изработен от майстор Костадин Деведжиев.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.