АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

От началото на пандемията в Пловдив са починали 109 души с Covid-19, от тях само трима са били ваксинирани

Те обаче са имали тежки придружаващи заболявания

Ангел Стоев: Против задължителното ваксиниране съм, но вярвам на цифрите и смятам, че хората трябва да вземат информирано решение

РЗИ: Учебната година стартира добре

От началото на пандемията в Пловдив и областта са починали общо 109 души с коронавирусна инфекция. От тях само трима са били ваксинирани, като и тримата са имали тежки придружаващи заболявания. Тези данни съобщи днес областният управител Ангел Стоев по време на церемонията по връчване на грамоти от министъра на здравеопазването на пловдивски медици, направили най-много ваксини срещу COVID-19 взели активно участие в популяризирането на имунизационната кампания.

Д-р Костадин Сотиров е личният лекар, поставил най-много ваксини срещу Covid-19 в Пловдив – ВИДЕО

Въпреки, че самият аз не съм привърженик на задължителното ваксиниране, цифрите ясно показват необходимостта от ваксини, каза Стоев.

“Хората обаче трябва да бъдат убедени, имат глави на раменете си и трябва да мислят, за което ги призоваваме. Цифрите говорят добре, че човек, който е ваксиниран, има много голям шанс да изкара вируса по лек начин – в домашни условия, или в болници, без да стига до фатален край. Смятам, че хората трябва да вземат информирано решение.“ – коментира областният управител.

Той съобщи още, че от началото на извънредната обстановка у нас, до вчера средно между 60 и 70 души са настанени в интензивните отделения. От тях нула, един или максимум двама са ваксинирани. Всички други не са ваксинирани, подчерта Ангел Стоев.

По думите му, няма притеснение за здравната система към момента. Пловдив и областта разполагат с достатъчно легла.

Наблюдава се плато на заболеваемостта, с надеждата кривата да върви надолу, ако всички спазваме въведените мерки и се ваксинираме.

„Пловдив е на едно от първите места по брой ваксинирани в България, въпреки че на национално ниво все още процентът им е твърде малък, на фона на другите държави“, напомни Ангел Стоев.

Той даде като пример за срадвение Великобритания, където над 65% от населението е напълно ваксинирано.

Те имат по около 37 000 нови случая на заразени от коронавирус на ден, но смъртните им случаи са едва по около 45 на ден. Това показва силата на ваксините“, коментира още Стоев.

На въпрос на Под тепето каква е ситуацията след 15-ти септември и връщането на учениците в клас, директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева коментира лаконично, че учебната година е започнала добре.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Лъжа Няма аутопсия няма доказателства,че са починали от Ковид.Поредната лъжлива медия да лапне пари ЖАЛКИ СТЕ.80% СА НЕ ВАКСАНИТЕ В БГ И ЩЕ ОСТАН ТОЛКОВА ЗАЩОТО НЕ СМЕ ГЛУПАВИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина