АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Още две болници в Пловдив ще лекуват пациенти с COVID-19

Това са МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна

Каназирева: Медицинският щаб взе важни решения, целта е да се гарантира най-доброто лечение на пациентите от областта

С решение на Медицинския щаб от днес още две болници в Пловдив са определени за лечение на пациенти с COVID-19. Това са МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница. В тях ще се приемат леки и средно тежки случаи на заболяването, а пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи ще бъдат прехвърляни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“.

Срокът, определен от Медицинския щаб, за създаване на организация в двете здравни заведения е 48 часа. От РЗИ са издадени съответните заповеди. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, след заседанието на проведения извънреден Медицински щаб, на което присъстваха и представители на двете болници.

Взехме превантивни мерки. Всичко е съгласувано със здравния министър Кирил Ананиев. Преди да свикам извънреден щаб разговарях с него. Истина е, че има ръст на заболелите и постепенно леглата за коронавирус в двете болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се запълват. В момента хоспитализираните лица с доказан коронавирус са 43, но има и приети, за които се чакат резултати. Трябва да изпреварим събитията и да имаме готов вариант, къде да бъдат приемани и лекувани пациенти,“ обясни Дани Каназирева.

Тя е категорична, че целта е не да се създава паника, а организация, която да обезпечи лечението на хората.

Апелирам към отговорност и за бърза организация в двете болници. Надявам се и на подкрепа от кмета Здравко Димитров, относно бившата първа градска болница. Надявам се, че всички разбират ситуацията в момента, както и че до сега общинската болница не бе включвана в графика,“ допълни областният управител.

По думите на Каназирева в екипите на Университетската болница „Свети Георги“ вече са включени първите командировани лекари и медицински сестри от другите болниците, които ще дежурят в интензивното отделение за COVID-19.

Надяваме се да нямаме тежки случаи, както и ситуацията да се нормализира, но трябва да имаме план и график, за се знае във всеки един момент от Спешна помощ, къде да карат болен и да няма върнати хора,“ допълни Каназирева.

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 242. От тях в общините: Пловдив – 126, Карлово – 8, Кричим – 16, Хисар – 2, Родопи – 40, Стамболийски – 12, Калояново – 1, Перущица – 16, Раковски – 6, Марица – 2, Асеновград – 6, Брезово – 1, Куклен – 3, Садово – 3. Случаите от днес са 8. От тях в Пловдив са 5, а останалите 3-ма са в областта – 1 от община Раковски и 2-ма от община Куклен. Оздравелите пациенти са 100, а на домашно лечение са 94.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина