АктуалноИзбор на редактораКултураМненияОбщина Пловдив

Организаторите на Hills of Rock водят Franz Ferdinand… в Бургас

Една от най-популярните алтернативни рок банди в последните години Franz Ferdinand ще забие в Бургас през август. Заедно с тях ще свирят и Nothing But Thieves – също любими на милиони почитатели на музиката. Това ще стане на фестивал на 11 август край морето.

Любопитният момент е, организатор на събитието е Fest Team – същият промоутър, който организира и Hills of Rock. Пловдивският фестивал пропадна с аргумента, че много от най-популярните групи са отменили турнетата си и въпреки, че организацията на Hills of Rock е започнала още през април 2022 година, то не е имало нито едно осигурено голямо име под тепетата.

Така вместо в Пловдив, две супер големи имена от световната рок сцена ще забият в Бургас. Видимо популярни рок банди от най-високото световно ниво правят турнета и ще гостуват не просто на Балканите, а и в България. А каква е реалната причина Hills of Rock Plovdiv да не се проведе по очаквания грандиозен начин ще трябва само да гадаем…

Всъщност вероятно има обяснение. И то е, че събитията в Бургас на Fest Team, вероятно са организирани с от промоутъра в ситуация на сигурно финансиране, немалък бюджет и свобода на действие. В Пловдив това не се случи. Fest Team получиха едва една трета от парите, които искаха от общината на направят Hills of Rock 2023. Освен това научиха колко средства са им определени едва в началото на февруари, което прави почти невъзможно договарянето с големи банди, които отдавна са планирали къде ще свирят това лято.

В края на януари от екипа на Fest Team алармираха, че е неясна съдбата на тазгодишното издание на най-големия рок фестивал в България заради „нерешителност, забавяне от страна на общината и административни пречки“. Точно това се случи- Hills of Rock 2023 тази година няма да има. А с това Пловдив тотално започва да изостава от фестивалния живот в страната, въпреки инерцията, която бе набрал покрай Европейска столица на културата.

Най-голямото събитие за града няма да се състои, за сметка на много малки проекти, които можеше да бъдат финансирани от бюджета на общинския културен календар, а не от този на фондация Пловдив 2019. Той бе раздробен, заради което Пловдив загуби Hills of Rock 2023. Загуби обаче и фестивалната си корона. Музикалните звезди се завтекоха към Бургас и София, а с тях и хилядите техни последователи. Отлив, който ще доведе и до сериозни икономически вреди за малкия бизнес, който очаква всяка година този фестивал и разчита на него.

Надяваме се поне догодина събитието да се осъществи.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Дано поне ни зарадва Митко Пайнера със своите хареми и Кондьо Циганина -Трафикант на хора от БСП на новия стадион Христо Ботев

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина