Организациите на заведенията настояват за редуциране на такса “тротоарно право” до края на годината в цялата страна

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Ресторантьорският и развлекателният бранш излязоха с отворено писмо до всички кметове на общини

Ресторантьорският и развлекателният бранш излязоха с отворено писмо до Националното сдружение на общините, с което настояват за реални мерки в подкрепа на бизнеса по места, като една от тях е редуциране на таксите за тротоарно право с 50 процента до края на календарната година на територията на цялата страна. Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обръщат до всички кметове на общини и с молба за преразглеждане на разрешенията за удължено работно време, тъй като за 6 месеца от последната година заведенията останаха затворени.

Отвореното писмо идва точно в момента, в който пловдивският градоначалник Здравко Димитров предложи на Общински съвет собствениците на заведения да не заплащат тротоарно право, като мярка в подкрепа на бранша, но само за месеците януари и февруари, в които те така или иначе не са използвали тази общинска услуга. Утре местният парламент или ще подкрепи предложението на Зико, или ще го надгради с предложение за увеличение на периода, в който бизнесът да бъде освободен от този финансов ангажимент към общината. Нещо, за което настояват представители на бранша под тепетата. Те са категорични, че предложението на кмета в този му вид не е никаква подкрепа за бизнеса, който бе подложен на най-тежки рестрикции заради пандемията и претърпя най-големи загуби.

Ето и пълния текст на отвореното писмо на двете браншови организации БАЗ и СЗБ:

Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.

С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:

  1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
  2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно – удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
  3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
  4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
  5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.