АктуалноВластГрадътКултураНовини

Операта в Пловдив ще прави обществената поръчка за ремонта на Концертна зала – ВИДЕО

Ще се назначат технически специалисти за целта, заяви в министърът на културата в оставка Атанас Атанасов обяви след среща с доц. Нина Найденова, че процедурата стартира до дни

Обществената поръчка за ремонта на затворената от години, опасна Концертна зала до бившия Партиен дом ще бъде правена от Държавна опера. Това съобщи министърът на културата в оставка Атанас Атанасов пред журналисти в Пловдив днес. По думите му, поръчката по ЗОП може да стартира до дни.

Той напомни, че от Министерството на културата са осигурени над 11 милиона лева за реконструкция на залата и подчерта, че траншът три пъти надвишава годишната капиталова програма на ведомството.

Това се случи в Хуманитарната гимназия, където Атанасов дойде лично да огледа състоянието на училището, след като МК отпуска над 2.8 млн. лв. за консервация и реставрация на паметника на културата. Министърът на културата подписал тази сутрин протокола от НИНКН за ремонта на Хуманитарната.

Той направи оглед на състоянието на рушащата се филхармонична зала в Пловдив и се запозна с проблемите, които предстоят да се решат по отношение на материалната база. Придружаваше го пловдивският депутат от ПП „Продължаваме промяната“ Росен Костурков.

Министърът в оставка разказа пред журналистите, че по-рано днес на среща с доц. д-р Нина Найденова, тя е изразила готовност Държавна опера – Пловдив да пусне обществената поръчка до дни.

„Щастлив съм, че успяхме само за няколко месеца да осигурим финансиране на два знакови проекта за Пловдив – ремонта на Концертна зала и ремонта на Хуманитарната гимназия“, посочи министър Атанасов.

На журналистически въпрос как малобройният творчески екип на Операта ще се справи с подобно задание, министър Атанасов обяви, че в Държавна опера ще бъдат назначени временно няколко експерти, които ще се занимават с това.

По думите му, ще има и междуведомствена комисия, натоварена със задачата да следи за прозрачното разходване на средствата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. 1.Да, оперната трупа не е на самоиздръжка, а на държавни заплати.
   2.Базирана е в БОРИС ХРИСТОВ под букви човешки ръст, с Франкенщайн пред входа.
   3.Концертна Зала е държавна и отговорност на същата администрация.
   4.Вместо лъжливата инициатива „домЗАопера“ (вместо домНА…) от агитка частници искащи терен за свое Доходно Здание (с наемател оперети, балети, боксове, бинго, фитнеси, циркове) Концертна зала ще се преустрои да получи сцена за постановки.
   5. Зико няма нищо общо с филхармонията или операта и няма нужда да се пъха да раздава сякаш бащиния терени в центъра за ЧАСТНИ организации („Дом ЗА пловдивския ЦИРК“, ама не собственост)
   6.Дрънканици няма, БУДАЛИ НЯМА!

 1. Далаверата на Зико -щедър собственик на терени бащиния за раздаване на ЧАСТНА ФОНДАЦИЯ „Дом ЗА пловЦИРК“ да си градят Доходно Здание- сякаш увисва по тоа начин.
  Язък за барута.
  Язък за ТРИ (?!?) -странния „меморандум“ между Държава и Община.
  Кешки да беше направен ЧЕТИРИ-странен, бе, ПЕТОлъчкав!
  ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина