АктуалноАртБългарияГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Операта подари на Пловдив феерия върху вода – ГАЛЕРИЯ

Езерото с Пеещите фонтани се превърна в Лебедово

С фееричен и вълшебен балетен спектакъл на 1 септември вечерта в 21 часа бе дадено началото на 17-тия Есенен салон на изкуствата в Пловдив – най-големият културен формат в града под тепетата, който включва многобройни фестивали, отделни събития и културни прояви от всички жанрове, предназначени за публика от всички възрасти, с продължителност повече от два месеца.

Балетът на Опера Пловдив представи сцени от класиката на Чайковски „Лебедово езеро“, като ефектът от хореографията на лебедите на сцената в Пеещите фонтани, беше допълнена от цветните, красиви фигури на водата от фонтаните. За първи път на това емблематично за всеки пловдивчанин място, бе изградена сцена в езерото по идея на доц. Нина Найденова и заместник-кмета по култура Пламен Панов, със съдействието на администрацията на район „Централен“.

 

Повече от 3 хиляди човека, разположени из цялото пространство на Цар Симеоновата градина, както и наблюдаващи от върха на Народна библиотека „Иван Вазов“ се насладиха на невероятно красивия спектакъл с участието на балета и солисти на Опера Пловдив и водещ  Лили Бързева.

Преди началото, приветствие към пловдивчани отправиха доц. Нина Найденова – директор на Опера Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм и Георги Стаменов – кмет на район Централен.

„Радвам се, че тази вечер имам възможност да представя в нашата програма един от най-красивите и емблематични балети. Привилегия е, че тук в Пловдив,  всяко едно пространство, всяко едно място е място за изкуство и култура, подходящо за Европейската столица на културата – Пловдив ! Сега, днес! Щастлива съм!“, каза в обръщението си доц. Нина Найденова.

„За мен е изключителна чест и удоволствие да поставим ЗАЕДНО началото на най-големия формат за култура  в Пловдив – Есенния салон на изкуствата. Предстоят над 100 събития. Те са за вас, пловдивчани, най-голямото богатство  на нашия град! И кой, ако не Държавна опера Пловдив – най-големия в Пловдив и най-силния в България културен институт! Благодаря Ви, доц. Найденова, Вие показахте как се прави оперно изкуство на световно ниво! Благодаря Ви, че давате тези идеи и днес в едно от най-емблематичните за Пловдив места можем да се насладим на този вълнуващ спектакъл! Гордеем се с Вас, че сте тук с нас, в нашия град. Щастлив съм! На добър час!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„Изключително съм щастлив, че днес ще бъдем свидетели как професионализмът, вплетен с креативността ще дадат своя плод на едно от най-красивите места в нашия район. Радвам се и се вълнувам, че това е началото на много сбъднати мечти и на прекрасни предстоящи спектакли. На добър час!“, каза кметът на Централен Георги Стаменов.

В първата част на програмата, публиката видя сцени от „Лебедово езеро“ на Чайковски, със солисти Фуми Шибутами- Пенчев, Амадео Джунта, Мара Салваджо и Диан Райчев . След това  се наслади на изпълненията на оперните солисти Евгения Ралчева и Август Методиев. Във втората част, балетната трупа изпълни миниатюри по музика на Астор Пиацола и фрагмент от „Кармина Бурана“.

Информация за следващите събития от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2021 можете да откриете във фейсбук и на официалната страница на Община Пловдив, както и на страниците на всички партньори- участници в салона. Тази вечер започва XXIV Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir 2021, който продължава до 6 септември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина