АктуалноБизнесБългарияНовини

Очаква се БВП в иновативната индустрия от 10 млрд. лв.

Министър Никола Стоянов в Пловдив: „Всяка криза е способствала и сериозен скок на индустрията след нея“

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов откри на 76-я Есенен технически панаир в Пловдив. Той отчете, че се намираме в тежък период  за всички фирми и подчерта, че времената на криза предоставят и големи възможности на компаниите.

„Всяка криза е способствала и сериозен скок на индустрията след нея.“

Икономическият министър отбеляза значителният ръст на износа на страната – 24% за изминалата 2021 година, като че става дума за високо конкурентни пазари като Германия, Италия и Австрия.

Той заяви, че в Министерството на икономиката и индустрията работи експертна група, с участието на бизнеса и общините, която да предложи мерките, в помощ на българските компании за по-бърза и успешна дигитална трансформация.

Намираме се в спирала от предизвикателства – нарушени вериги на доставки, поскъпване на енергийните източници. Това са тежки времена за всички фирми, но именно инвестициите в иновации и дигитализация ще ни направят по-конкурентоспособни в кризата.

По думите му, секторът Научно-изследователска и развойна дейност расте стабилно.

„Очакваме до края на годината брутната добавена стойност, произведена от научноизследователската и развойна дейност, да доближи 10 милиарда лева.“

В програмата на изложението са предвидени повече от 15 премиери на иновативни продукти.

БАН показва български разработки на дронове.

Във форума, който днес стартира в Пловдив, участват над 180 компании от 12 държави. С колективни щандове се представят компании от Полша, Чехия, Индия и Русия.

На Есенния панаир може да видите най-новите електромобили в специализираното изложение електромобилната индустрия – „Electro Mobility“.

Билетът за вход за посетители е 7 лева, а работно време е 09.00–18.00 часа, с изключение на последния ден (събота), когато изложението може да бъде разгледано до 14.00 часа.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина