Обвиниха във вземане на подкуп задържания служетил на ДАНС в Пловдив

Актуално Криминале Новини Темида

Агентът на Национална сигурност работил по направление „Земеделие“

Общата сума на неправомерно получените средства възлиза на 2250 лева

Той е задържан за 72 часа

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 49-годишен агент на ДАНС с инициали Б.Х., за това, че през месец септември 2021 г. на територията на област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – служител на ТД на ДАНС –  гр. Пловдив, е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева, а през месец октомври 2021 г., на територията на област Пловдив, е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева и на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба.

Общата сума на неправомерно получените средства възлиза на 2250 лева. Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Служителят на ТД на ДАНС, гр. Пловдив, работил по направление „Земеделие“. Той извършвал проверки по повод постъпващи информации за неправомерно получаване на средства от ДФ „Земеделие“ от земеделски производители в областта.

Той провел няколко срещи с фермер, по време на които поискал и получил посочените по-горе  парични средства, за да не извършва проверовъчни действия към него и да ги насочи към други обекти.

Б.Х. е бил задържан на 11 ноември 2021 г. в гр. Пловдив при съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пловдив и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС при получаването на втората парична сума.

По делото са извършени множество действия по разследването, вкл. обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и др.

Обвиняемият Б.Х. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде направена преценка за внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършване на което Б.Х. е обвинен, е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Очаква се по-късно днес от Прокуратурата да опевстят още подробности по случая.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.