АктуалноГрадътЗдравеКриминалеНовини

Обвиниха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама лекари от Пловдив са с обвинения за участие в схема за източване на средства от здравната каса чрез документни измами и фиктивни клинични пътеки.

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми практикуващите медици Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години за това, че в съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на Н.П. да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сумата от 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П. Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Установено е, че за 6-месечен срок – за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението по чл.212, ал.1 НК законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за престъплението по чл.293, ал.1 НК – наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация. Действията по разследването продължават.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам–> https://da.gd/wirex

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина